BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,56
ALTIN 2.923,38
HABER /  GÜNCEL

İnternet Yasası: Peki şimdi ne olacak?

İnternet yasası Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı, ama siyasetin farklı cephelerinde kaygılar giderilebilmiş değil. AKP 'sansür yasası' suçlamasını reddederken, CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağını açıkladı.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de tartışma yaratan yeni İnternet Yasası’nı onayladı ama iki maddeyle ilgili kaygılarının olduğunu söyledi.

Bunun üzerine kükümet yetkilileri, muhalefet partileriyle bir araya geldi.

Ardından da Adalet ve Kalkınma Partili milletvekilleri, TBMM Başkanlığı’na yasada çok tartışılan trafik ve TİB Başkanı’nın kimi yetkilerine ilişkin değişiklik önergeleri verdi. Önergeler dün gece TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.

Ek düzenlemeler, torba kanunla birlikte Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Burada da kabul edilmesinin ardından onay için Köşk’e gidecek. Gül, veto etmezse eğer yasasının ilgili maddeleri bu düzenlemeler olacak.

AKP, neden böyle bir manevraya ihtiyaç duydu?

Sorularımızı yanıtlayan Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, “Muhalefet, yasaya otomatikman ‘sansür, yasaklama, devletin internete el koyması’ şeklinde ama aslında yasa ile hiç alakası olmayan birtakım ithamlarda bulundu. Muhalefetin kanunla ilgili muhalefeti yapıcı değil” dedi.

Peki, cumhurbaşkanı, ‘bir iki noktada sıkıntı var’ demeseydi, AKP, eleştirileri kabul etmeyecek miydi?

Bu soruya Ünüvar, “Bütün dünyada internetle ilgili bir düzenleme yapılsa bununla ilgili olumlu-olumsuz konuşan çevreler mutlaka olacaktır. Hayatın akışı sırasında konular gündeme gelir, kanun koyucular da gerekli değişiklikleri yapar” diye yanıt verdi.

Yasanın mimarlarından olan Ünüvar, ‘AKP’nin, yasanın Cumhurbaşkanı’ndan dönmesi ya da Anayasa Mahkemesi’nce (AYM) iptal edilmesi halinde sansür iddiaları doğrulanır endişesiyle bu düzenlemelere gittiği’ yönündeki yorumları da kabul etmedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin toplumun sesini “daima dinleyen bir parti” olduğunu söyleyen Ünüvar, “AK Parti bu nedenle hep milletin yararına düzenlemeler yapmıştır. Yaptıklarında eksiklik varsa düzeltmekten de imtina etmez. Bu kanunu, 76 milyonun mutluluğu, huzuru için yapıyoruz” dedi.

“Yasada sıkıntı yoksa ve milletin talepleri dinlendiyse neden düzeltme ihtiyacı hissettiniz” sorusuna ise Ünüvar şu yanıtı verdi:

“Bu yasa, sansür yasası değil. Eski haliyle de olsa hiçbir sıkıntı olmayacağı kanaatindeyim ama bazı maddeler yanlış kullanılacak gibi bir algı yaratılmaya çalışıldı. O algıyı düzeltmek ve kamuoyunda yanlış algı oluşturmaya çalışanların iddialarına karşı berraklaştırmak adına yapılan bir düzenleme. Yeni düzenlemeyle sanıyorum kimsenin kafasında soru işareti kalmamıştır.”

“Hatadan dönmek değil”

Sorularımızı yanıtlayan muhalefet partisi milletvekilleri ise aynı fikirde değil.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, getirilen yasanın anayasaya, temel hak ve hürriyetlere aykırı olduğunu söyledi. Yeniçeri, “Cumhurbaşkanı imzalamadan akılları başlarına yeni gelmiş, yasayı yeni görmüşler gibi iki maddeyi değiştirelim diyorlar” dedi.

Bu anlayışın kanun yapma sistematiğine aykırı olduğunu söyleyen Yeniçeri, “Bu kadar hararetle savunulan yasada üç gün içinde ne değişti de değişikliğe gidiyorlar” diye sordu.
AKP’nin girişimlerinin “hatadan dönmek olmadığını” ileri süren Yeniçeri, “Bu, demokrasiye kastın suçüstü yakalanmasıdır” diye konuştu.

CHP: Değişiklikler makyaj

CHP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, yasanın esasına ilişkin “sakıncaların” sürdüğünü, yeni düzenlemeleriyle birlikte iptali için AYM’ye götüreceklerini söyledi.
Hamzaçebi, “Tepkiler karşısında makyaj diyebileceğimiz birtakım düzenlemeler yapılıyor. Bakan ile görüşmemiz sonrası ortaya çıkan şu ki TİB Başkanı’nın resen yetkisi yasada duracak. CHP olarak değişikliklerden tatmin olmadık “ dedi.

Hamzaçebi, AKP’nin bir anda neden bir değişikliğe gitme ihtiyacı hissettiğini ise “Kamuoyundaki algı olumsuzdu. Bu algıyı düzeltmeye yönelik bir düzenleme” diye yorumladı.

BDP: Sansür devam ediyor

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da Hükümet’in adımlarını “yumuşatma” olarak yorumladı ama “Yasak ve sansür devam ediyor” dedi. Hükümetin kamuoyunu yanılttığını öne süren Kaplan, “Sayın Gül’ün yaptığı dürüstçe bir yaklaşım değil. Hükümetin attığı adım da doğru ve dürüst değil” diye konuştu.

Sosyal Meydan platformunda ele aldığımız İnternet sansürü tartışmalarına buradan ulaşabilirsiniz.