BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

İnternet ve Veri Merkezi

Bu yüzyıl ve önümüzde ki yüzyılın, bilgi ve internet çağı olduğu kesinlik kazanmıştır.Artık her evde olan internet teknolojisi sayesinde, yeni çağa ayak uydurmak ve bilgiye....

Bu yüzyıl ve önümüzde ki yüzyılın, bilgi ve internet çağı olduğu kesinlik kazanmıştır.Artık her evde olan internet teknolojisi sayesinde, yeni çağa ayak uydurmak ve bilgiye kolayca ulaşmak bir tık ötede.

Ülkemizde ilk defa 1993 yılında, Tübitak ve bir kaç üniversite sunucuları üzerinden bağlanılıp bilgi aktarımı amacı ile kullanılan internet teknolojisi, bizlere yepyeni bir çağın kapılarını araladı. Günümüzde her isteyen, dilediği Internet Servis Sağlayıcı şirketler üzerinden bağlanabilmektedir.

Henüz yeni bir teknoloji olmasına rağmen onsuz bir hayatı hayal etmek artık bizler için çok zor.

İnternet, insan hayatının en önemli bileşenlerinden biri haline geldi.Nasıl ki tarih öncesi devirlerde; Kaba, Yontma ve Cilalı Taş dönemleri vardı, bugün de internet dönemi var.

İnternet, günümüzde keşfedilen bir çok nesneye ve teknolojiye ilham vermiştir.İnternetin varlığı her ne kadar bilgisayar teknolojilerinin gelişmesi ile ortaya çıksada bilgisayar teknolojileri ve iletişim üzerinde etkisi büyük olmuştur.

İnternet'in kalbi olan veri merkezleri; sunucuların, depolama sistemlerin, veritabanları, cihazlar, erişim şebekeleri, yazılım ve uygulamalar gibi ek sistemleri barındıran teknolojik tesislerdir.

Enerji, aydınlatma, telekomünikasyon, internet, ulaşım, şehir trafiği, bankalar, güvenlik sistemleri, kamu sağlığı, eğlence ve modern internet yaşantımızın çoğu veri merkezleri tarafından kontrol edilir.

Günümüzün gelişen teknolojileri ve uygulamaları veri merkezlerinde çok daha güvenli, daha da önemlisi, haftanın 7 günü, günün 24 saati hizmetin alınabildiği ve uzaktan yönetilen sistemler haline geldi.

Teknolojinin pahalı olduğu geçmiş dönemlerde sadece büyük şirketlerin yararlandığı veri merkezleri, artık teknolojinin çok daha ucuzlaması ile de orta ve küçük işletmelerinde faydalandigi alanlar oldu.

Veri merkezleri, son derece eğitimli ve deneyimli sistem mühendisleri tarafından yönetilir. Sunucular, birbirlerine bağlantılı olup fiber optik kablolar sayesinde dış dünyaya açılırlar.

Facebook'da yaptığımız bir paylaşım yahut bir telefon konuşmamız veri merkezlerindeki bu sunucular üzerinden gerçekleşir.

Aktif kullanıcı sayısı milyarları bulan Facebook, sanal dünyanın en işlek sitesi olmakla beraber bu hızlı büyümeyi de destekleyecek kapsamlı bir altyapı inşa ettiler.Zamanla, şirketin web sunucuları ve depolama üniteleri ülke çapında veri merkezlerine yerleştirildi.Her bir veri merkezi binlerce sunucuya ev sahipliği yapmakta.

Google'ın, Facebook ile ilgili bir araştırmasına göre, ayda bir trilyon dan fazla sayfa gözlenmektedir. Facebook, şu anda dünya da kullanılan toplam internet trafiğinin yüzde 10'unu kulanmakta.

İnternet trafigi, Google'dan biraz daha fazla.

Her gün 500 milyon üzerinde yeni Fotoğrafın paylaşıldığı Facebook da, bu kadar büyük aktiviteyi ve trafiği desteklemek için iki tane devasa veri merkezi inşa edildi ve iki tane daha inşa halinde olan veri merkezleri var. Ülke genelinde de toplamda kiraladıkları 9 ayrı veri merkezleri var.

İnternet, artık heryerde ve herşeyi değiştirmeye devam ediyor.

https://twitter.com/iastoriaa