BIST 9.673
DOLAR 35,18
EURO 36,61
ALTIN 2.962,08
HABER /  GÜNCEL

İnternet medyası TERAZİde

İnternet Medyası, yazılı ve görsel medyanın yerini mi alıyor?

Abone ol

İnternet Medyası Terazi'ye çıktı..

Ses tv'de yayınlanan Terazi isimle proğramda İnternet medyasının dünü, bugünü ve yarını masaya yatırıldı.

Program sunucusu Bedrettin Habiboğlu’nun Fatih Altaylı’nın Turktime’da başyazarlık yapması ile ilgili olarak zamanında Turktime’da eleştirilen Altaylı’nın daha sonra aynı sitede yazması ile ilgili sorduğu soruyu da cevaplayan Atilla, bu eleştirilerin çokça dile getirildiğini ancak Turktime’ın Altaylı’ya yönelik eleştirilerinin kişisel bir konu olmayıp genel yayın yönetmeni olarak görev yaptığı kurumdaki yanlışlıkların yazıldığını, dolayısıyla bu eleştirilerin Altaylı’nın şahsına yapılmış gibi algılandığını ve daha sonra Turktime’da yazmasının bu yüzden şaşkınlık yarattığını söyledi. Altaylı’nın dışarıdan görüldüğü gibi olmadığını da belirten Atilla, “Altaylı’nın Turktime’da yazması, ne kadar kompleksiz olduğunun göstergesidir” dedi.

 

Habiboğlu’nun “Gazetede de köşe yazıyorsunuz. Gazete ve internet medyası arasında seçim yapmak zorunda olsanız tercihiniz ne olur?” sorusuna Atilla; “İnternetin hızı düşünüldüğünde yüzde 51 mi internet” diye cevap verdi.


Süperpoligon adına programa katılan ERA Medya Genel Koordinatörü Esin Tümer ise İnternet medyasının diğer medya organlarına göre daha gerçekçi haberler yaptığını anlattı.

Tümer, "Biz daha güvenilir haber yapıyoruz. Çünkü bizim okurumuz yanlış gördüğünde anında bize müdahale ediyor. Ancak şu anda internet medyasında 45 bin site var. Bu şuna benziyor; imar planı yok ve irili ufaklı bir sürü site var. Ben zamanla kurumsallaşan sitelerin ayakta kalacağına inanıyorum" dedi.

Yeni Şafak yazarı Tamer Korkmaz da internet medyasının zamanla yazılı basını tasfiye yoluna gideceğini öne sürdü.

Gazeteport'un Ankara Temsilcisi Emin Özgönül, şu an internette bir kirlilik olduğu görüşüne katıldığını belirterek, "100 dolar veren bir internet sitesi kuruyor. Ancak İnternet Medyası zamanla bu tür siteleri kendi bünyesinden çıkartacaktır" dedi.

Programa canlı telefon bağlantısı ile katılan İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı ve İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık ise internette kirliliğin önüne geçilmesi için çalışma yürüttüklerini belirterek "Şimdi biz bir haber yapıyoruz, ama diyelimki yanlış haber. Biz hemen bunu düzeltebiliyoruz, ama diğer siteler bizden 'copy-paste' yaptıkları için haber onlarda kalıyor. Bu noktada biz dernek olarak 100 dolara site alan kişilerle mücadele kararı aldık. 100 dolara site alan sitelere Anadolu Ajansı'nın haber vermemesi lazım. Bakın o zaman internet medyasına kalite gelecektir'' dedi.

Özışık, bugün Türkiye'nin lideri olduğunu iddia eden bazı sitelerde resmen kadın üzerinden ticaret yapıldığını savunarak, örneğin Tuğba Özay'ın tahliyesiyle bazı sitelerin tahliye sırasındaki resimleri değil de daha önce çıplak çekilen resimlerini kullandığını kaydetti.

"Habercilik böyle mi olur? Öncelikle bunun önüne geçilmesi gerekir. Biz sütten çıkma ak kaşık değiliz. Bizim de hatalarımız var" diyen Özışık, şöyle devam etti:

"Tık tuzağına düşmemiz gerekir. Biz küçüğüz ama biz çok tehlikeliyiz. Geçtiğimiz yıl biz İnternet medyası olarak bir yasa taslağı hazırladık. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım bizi desteklerken, internetin ne olduğunu henüz keşfedemeyen bir başka bakanımız yolumuza taş koydu. Biz yasayı bazı milletvekillerine göndermek istedik. Ancak gördük ki mail adresini bilmeyen milletvekilleri var. Benim çalışma arkadaşlarım maalesef basın çalışanı sayılmıyor. Örneğin Başbakanımız yurt dışına gidiyor ama yanına internet medyasından kimseyi almıyor. Eğer yasamız geçerse o zaman biz de hatalarımızdan arınacağız."

Programda, İnternet reklamları ve reklamların sitelere dağıtımı da tartışıldı. sitesi yöneticileri, yüksek tirajlı bir site olmalarına rağmen, reklam pastasından yeteri kadar faydalanamadıklarını söyledi.

Program sunucusunun "O zaman burada da bir kirlilik var" sözü üzerine bir kez daha programa telefonla katılan Hadi Özışık, "Türkiye'de yerel reklamcılık henüz internete girişmediği için bir pay alamama söz konusu. Amerika'da ise bu durum tam tersine. Yerel firmalar internete reklam veriyor. Bizim için önemli olan yerel reklamı Türkiye'de geliştirmekten geçer. Şimdi bir firma geliyor reklam ajansına diyor ki (20 bin dolar bütçeyi 10 siteye dağıtın) Ajans bunu nasıl dağıtacak, 10 siteye reklam verirse diğer siteler nasıl ekmek yiyecek? İşte bu sorunları aşmak için İnternet Medyası Derneği'nin hazırladığı yasa tasarısı acil olarak geçirilmelidir. Ancak o zaman bu sorunları aşarız" dedi