İnternet kullanıcılarına müjdeli haber
Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, internet kullanıcılarına müjdeli haber verdi.
Abone olUluslararası Yöneticiler Derneği'nde (YÖNETDER) 'uydu hizmetleri' konulu seminer veren Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, internet kullanıcılarına müjdeli haber verdi.
Dalbay, 2014 yılının ortalarında hizmet verecek olan Türksat-4B uydusu ile ilgili şunları söyledi “4B'de Ka Bant dediğimiz yeni bir teknoloji kullanıyoruz. Ka Bant teknolojisi, o büyük kapsama alanlarının daraltılmış hali demek. Daha yüksek frekansta daraltılmış halinde o frekansı bir başka yerde daha fazla sayıda kullanabiliyoruz. Yani bir kapsama alanını küçülttük, Türkiye’nin batı bölgesini kapsıyor. O frekansı yanında kullanmıyoruz başka frekans kullanıyoruz iç içe geçecek şekilde. Sonra üçüncüsünde ilk kullandığımızı kullanıyoruz. Böyle atlaya atlaya kullanıyoruz, dolayısıyla bir frekansı Türkiye içerisinde 4 defa, 5 defa kullanmış oluyoruz. Dolayısıyla frekans başına düşen maliyeti azaldığı gibi yani uydunun maliyeti azaldığı gibi güçlü sinyalden dolayı yer sistemlerinin de maliyeti azalıyor.
Bu ne demek? Kişisel internet kullanımını yaklaşık 50-60 liralar civarında önümüzdeki yılın ortasından itibaren uydu üzerinden verebileceğiz.
Alt sistemlerinin maliyeti ne kadar olacak?
Yaklaşık 200-300 lira. Alacaksınız, bir defa kuracaksınız. Alın başka bir yere götürün, herhangi bir yere. Türkiye’nin herhangi bir yerine hatta çevremize de götürün Bulgaristan’a, Azerbaycan’a, Irak’a, Suriye’ye, Ürdün’e. Oraları da bizim hedef pazarlarımız arasında, oraya götürün çalıştırın. Hemen koyun yaklaşık 10 dakika şeyini ayarlayın bir elektrik enerjisi bulun çalışsın.”
GÖKTÜRK-1 1-2 YIL GECİKTİ
Göktürk-1 uydusunun yapımının devam ettiğini, bazı sebeplerden dolayı iki yıl geciktiğini ifade eden Türksat Genel Müdürü Dalbay, “Halen Göktürk-1 in üretimi devam ediyor. İnşallah 2015 yılında faaliyete girecek diye bekliyoruz. Bu çok önemli bir uydu. Önemli şeyi şu: Dünyada, batı dünyasında, batı bloku ülkeleri arasında bir Amerika’nın bir de Fransızların kontrolünde 50 santim ve altı görüntü çeken gözlem uyduları var. Evet 2 metre var, 2,5 metre var, 3 metre var, 4, 5, 6, 7 bir çok ülkenin var ama 50 santimin altı kritik. Bu görüntüyü çekme kabiliyeti olan üçüncü batı bloku ülkesi olmasını bekliyoruz Türkiye’nin.
Fransız 50 santim ve altı çözünürlükteki gözlem uydusundan, Türkiye, yer kısıtlaması olmaksızın bir görüntü alamaz. Bir Amerikan uydusundan da onun kısıtlamaları vardır. Kısıtlama olmadan batı dünyasında kullanılacak ilk şey olacak inşallah. 2015'te geldiği zaman o anlamda çok kritik bir şeydir. Zaten bu ihaleye çıkarken Göktürk-1 ihalesinde bu kısıtlama şartıydı. Bu kısıtlama şartından dolayı Amerikan üreticileri elendi, diğerleri elendiler. Bir İtalyan ana yüklenici, alt Fransız yüklenici bu şartları kabul etti ve onunla yapıldı. Ama gecikti yani. Şu an itibariyle bir iki yıl gecikti. Herhalde bir bir buçuk yıl daha gecikecek. Gönlümüz arzu ediyor hemen gelsin ihtiyacı karşılasın.” diye konuştu.
UYDULARIMIZA DAHA FAZLA YABANCI TV ALMAK İÇİN İNANILMAZ BİR SAVAŞ VERİYORUZ
Uyduların yabancı ülkelerin televizyonlarını almak için inanılmaz savaş verildiğini ifade eden Dalbay, konunun sadece para kazanmak olmadığını söyledi. Türksat Genl Müdürü Dalbay “Uydularımıza daha fazla yabancı ülkenin televizyonlarını almaya çalışıyoruz. Birinci şey para kazanalım. Daha çok yurt dışından elde ettiğimiz parayla, yurt dışına verdiğimiz paradan daha fazlasını kazanalım. Yerli üretim dışındakinin de maliyetini kısa sürede çıkaralım diyoruz ama ikinci başka bir amacımız daha var. Yani bu işte Türkiye’nin kültürünü, sesini bir tuş mesafesine ulaştırmak. Yani Türkiye’deki televizyonlar, Türkiye’deki içerikler, bulunduğumuz coğrafyada. Yani bir çok ülkeye gittim, Macaristan’dan tutun Çin’e kadar olan coğrafyada birkaç kuşak üstte. Yani inanılmaz popüleriz. O popülerlik aynı zamanda bir kültür kodunu da götürüyor oraya. O kültür koduna, yani kültür kodu dediğimizin aynı zamanda Türkiye’nin markaları, Türkiye’nin ihracat ürünleri de gidiyor onlarla beraber. Bir düşünce tarzı, yaşam biçimi, işte hangi binanız nerede, turistik şeyiniz var onlar da gidiyor bununla. Bunları bir tuş mesafesine biz yaklaştırmaya çalışıyoruz.
Para kazanmamızın yanında aynı zamanda böyle bir stratejik amacı da var. O yüzden yabancı televizyonlarını gittikçe artırmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin sesini, markasını ihracatını, kültürünü, yaşam biçimini oralara kolaylıkla iletmeye çalışıyoruz. Onlar da görsünler diye. İnanılmaz bir savaş veriyoruz. 4 senedir Balkan ülkelerinden televizyon almaya çalışıyoruz. Bosna Hersek Televizyonu, Makedonya Televizyonunu, Kosova Televizyonu hatta gittik bedava alalım, bedava vereceğiz dedik. Ya bu para meselesi değil. Avrupa’nın hatta dünyanın en büyük uydu operatörü, Avrupa merkezli sırf Türkiye’ye yönelik bir uydu atıyor bu sene. Sırf Türkiye’ye yönelik. Yani biz Türksat olarak kendimize bir haberleşme uydusu tasarlasak ancak böyle tasarlarız. Nasıl tasarlıyoruz? İşte merkezine Türkiye’yi alıyoruz. Türkiye’nin çevre ülkelerini hedefliyoruz. Türkiye’de pazarlanamazsa uydu boş kalacak, yaklaşık 300 milyon dolar boşa gidecek.” diye sözlerini tamamladı.
Program sonunda Türksat Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay’a günün anısına plaket takdim edildi.