AK Partili iki milletvekilinin öncülüğünde yapılan toplantılar sona erdi. Çözüm raporu yayınlandı.
Abone olAK Parti İstanbul Milletvekili Gülseren Topuz ve AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç, internet kafelerin sağlıklı hale getirilmesi için yaptıkları toplantıların ardından, çözüm önerilerini rapor haline getirdi.
Topuz ve Tunç, Adalet, İçişleri ve Milli Eğitim bakanlıklarından yetkililer, Telekomünikasyon Kurumu temsilcisi, TTNet A.Ş, Tüm İnternet Evleri Derneği ve Ankara İnternetçiler Odası yöneticilerinin de katılımıyla dört toplantı gerçekleştirdi. Son toplantıda ''zararlı yayınların önlenmesi'', ''internet salonlarının ruhsatlandırılması'' ve ''internet salonlarının denetimi'' adı altında üç çalışma grubu oluşturuldu. Grupların çalışması sonucunda sorunların tespit edildiği ve çözüm önerilerinin sıralandığı bir rapor oluşturuldu. Rapor, ilgili bakanlıklara da iletildi.
''TEMİZLİK DENETLENMELİ''
Raporda, mevzuatta, internet salonları ile oyun yerleri ayırımının net yapılmamasının karışıklıklara neden olduğu ifade edilerek, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına yönelik yönetmelikte yapılacak değişiklikle, bu ayrımın kesin ölçütlerle sağlanması istendi. Oyun yerlerinde bilgisayar, internet salonlarında ise oyun alet ve makinelerinin bulundurulamayacağının hükme bağlanması gerektiği belirtildi. Raporda, İçişleri Bakanlığı ve yerel yönetimlerden, internet salonlarının dışarıdan görünmesini engelleyecek uygulamalara son veren bir genelge yayınlanması da istendi. Raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle: ''Ruhsatta belirtilen işyerinin metrekare olarak uygun olup olmadığının, ısıtma ve havalandırma sisteminin yeterliliğinin, lavaboların bulunup bulunmadığının, temizliğe dikkat edilip edilmediğinin, gıda ve yiyecek olan yerlerde yönetmelik şartlarının uygulanıp uygulanmadığının denetimi yapılmalı.
İnternet salonlarında sigara içilmesi yasak olmakla birlikte, sigara içilmesi, ancak 4207 sayılı yasayla belirlenen ayrı bölümler oluşturularak, bu bölümlerden sigara içilmeyen yere duman gidişini engelleyecek, havalandırma, tecrit etme gibi önlemler almak kaydıyla mümkündür.''
''BİLİNÇLENDİRME KAMPANYALARI''
Zararlı yayınların önlenmesi için filtre sisteminin uygulanması gerektiği, bu konuda işyeri sahibi ve çalışanlarına sorumluluk verilmesi, bunun da cezai nitelikte kurallara bağlanması önerildi. İnternet içeriklerinin sınıflandırılmasında, zararlı ve olumsuz etkileri olabilecek içeriklerin tespitinde özel bir kurulun bulunmadığı ifade edilerek, bu konuda Türkiye İnternet ve e-Oyun Danışma Kurulunun oluşturulması istendi. İşletmeci ve denetim görevlisinin eğitime tabi tutulmamasından dolayı aksaklıklar görüldüğünün belirtildiği raporda, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Merkezince eğitim verilmesi önerildi. İşletme açma veya çalıştırmada, bu kurumun vereceği sertifika ve belgenin dikkate alınması gerektiği kaydedildi. Raporda, şu görüşlere yer verildi: ''Eğitim sistemine, internet kullanımı kültürün oluşturulmasına yönelik eğitim programları konulmalı ve yurt düzeyinde bilinçlendirme kampanyaları başlatılmalı. İnternet salonlarına hizmet veren internet servis sağlayıcılarının sistemlerinde, filtreleme ve perdelemeyle ilgili yazılımlara ve merkezi/otomatik kontrole imkan verilmeli. İnternet salonu, internet servis sağlayıcıları, içerik sağlayıcılar, kullanıcı ve uluslararası kuruluşların, teknik, hukuki ve sosyal sorumlulukları ayrıntılı belirlenmeli ve buna göre cezai yaptırımlar belirlenmeli.''