BIST 9.890
DOLAR 35,42
EURO 36,36
ALTIN 3.062,16
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet düşmanı interneti kesiyor

Bölgenin en demokratik ülkeleri arasında yer alan G.Kore şaşkına çevirdi.

Abone ol

Dünyanın en "online" ülkelerinden Güney Kore’de hükümet internet üzerindeki baskısını artırmaya başladı.

Güney Kore'de kısa bir süre içinde devlet başkanına Twitter üzerinden küfreden bir muhalifin hesabı kapatıldı. Bir başka aktivist hakkında, yetkilileri tartışmalı bir deniz üssüyle ilgili kararları nedeniyle korsana benzettiği gerekçesiyle dava açıldı. Son olarak “Majesteleri” devlet başkanının internet politikasını eleştiren bir yargıç görevden alındı.

Uzmanlar bu tür baskıcı mekanizmaların Çin gibi ülkelerde alışıldık durumlar olduğunu ancak bölgenin demokrasi timsali olarak görülen Güney Kore’de durumun şaşırtıcı olduğunu belirtti.

Bu bağlantı kopukluğunun kaynağında kısmen Güney Kore’nin bir yandan dünyanın en hızlı gelişen ekonomilerinden biri olarak internet kullanımını artırmaya çalışması bir yandan da ataerkil ve püriten geçmişine bağlı kalmak istemesi yatıyor.

Lady Gaga’nın yoldan çıkarıcı etkisinden korktuğundan 18 yaşından küçüklerin konsere gitmesini bile yasaklandığı ülkede, internetin kamusal alanda küfretme, yasadışı pornografik içeriğe ulaşma ve otoriteye karşı gelme ihtimallerini artırması endişe yaratıyor.

BAŞKAN ATEŞ ALTINDA

Devlet Başkanı Lee Myung-bak hükümetini eleştirenler, internet üzerindeki baskının nedeninin başkanın muhafazakar eğilimleri olduğunu belirtiyor. Ancak müstehcen içerikle ve diğer online faaliyetlerle ilgili yasakların da hükümeti eleştirenler susturmak için bir bahane olarak kullanıldığı belirtiliyor.

Aktivistler özellikle zor elde edilen özgürlüklerin kaybından endişeli. Sosyal medyanın isyanın yeni kanalı haline geldiği günümüzde ifade özgürlüğü aktivisti, “Yeni medya ve Twitter gibi sosyal ağlar hükümet karşıtı ve sol görüşlü kişiler için yeni siyasi silahlar oldu. Hükümet eleştirel görüşlerin yayılmasını önlemek için bir soğuk etki yaratmaya çalışıyor” dedi.

KORE DE "İNTERNET DÜŞMANLARI" LİSTESİNDE

Uluslararası gözlemciler de bu suçlamalara destek veriyor. Birleşmiş Milletler İfade Özgürlüğü Özel Raportörü geçtiğimiz yıl Koreli yetkililere bir demokraside halkın denetiminin önemini anlatacak kadar endişeli.

Dahası Güney Kore bu yıl da Sınır Tanımayan Gazeteciler’in “İnternet Düşmanları” raporunda izleme altındaki ülkeler kategorisine alındı. Raporda, Güney Kore’nin özellikle Kuzey’i destekleyen içerikler karşısındaki baskısını artırdığı, sansürün internet üzerinden ifade edilen siyasi görüşlerde yoğunlaştığı belirtildi.

Hükümet ise eleştirilerin önüne geçmeye çalıştığı iddialarını reddederek açılan davaların çoğunun kendilerini “siberşerif” olarak adlandıran vatandaşların şikayeti üzerine olduğunu belirtiyor.