BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternet bağımlılığına Çin işkencesi!

Çin'de, internet bağımlısı gençler bir kliniğe yatırılıyor. Ancak klinikte uygulanan yöntemler tam Çin işkencesi gibi...

Abone ol

Çin'de, internet bağımlısı gençlerin, uygulamalarıyla tartışmalar yaratan bir klinikte, kimine göre "işkence", kimine göre ise, "tedavi" kabul edilen metotlarla bağımlılıktan kurtarıldığı bildirildi.

China Daily gazetesinde yer alan habere göre, Doktor Yang Yanxin tarafından yönetilen klinikte bugüne kadar 3 binden fazla genç tedavi edildi. Klinikte, halen yüz kişi tedavi oluyor.

ÇİN İŞKENCESİ GİBİ TEDAVİ

Shangdong eyaletindeki klinikte, tedavi amacıyla yatırılan gençlere, çikolata yemek, yemekten önce hap almak, kendini banyoya kitlemek ya da Dr. Yang'ın koltuğuna oturmak gibi eylemleri de kapsayan 86 kuraldan birini ihlal ettiğinde, elektrokonvulsif terapi (EKT) uygulanıyor.

Klinikte 200 miliamperlik EKT tedavisi gören hastaların, ayrıca hatalarını diğer hasta ve ailelerinin yanında itiraf etme, kendi ailelerinin yanında hatalarını kabul edip diz çökerek onlara bağlılıklarını bildirme zorunluluğu bulunuyor.

VELİLERLE SÖZLEŞME-

Velilerin, kliniğe çocuklarını yatırabilmesi için, klinikte hastalara EKT uygulanacağına dair bir sözleşme imzalaması, bir aylık tedavi ücreti olarak da 6 bin yuan (1300 TL) ödemesi gerekiyor.

Tedavinin içeriği, birçok hastanın başından geçenleri yazmasıyla ortaya çıktı.
Kliniği yöneten Doktor Yang'a göre, hastaların birçoğu 4 aylık tedaviden sonra, bağımlı olmayan, yeniden doğmuş bir birey olarak taburcu ediliyor.
300 milyonun üzerinde internet kullanıcısının bulunduğu ve birçok gencin internet bağımlısı olduğu Çin'de, internet bağımlılığı bir akıl hastalığı olarak sınıflandırılmıyor. Fakat internet bağımlısı olan insanlarda depresyon, bayılma, kaslarda zayıflama, farklı tiklerin oluşması ve iştahsızlık gibi rahatsızlıkların görülmesi nedeniyle bu şekilde tedavi yöntemi uyguladığı savunulan Dr. Yang, "aslında tedavinin özünün kişinin hasta olduğunu kabul edip bunu kendine ve çevresindekilere itiraf etmesi" olduğunu belirtiyor.
Çin'de internet bağımlıları için ilk klinik 2004'te Pekin'de hükümet tarafından açılmıştı.