Emre Aköz, internet yayınlarında insanların birbirine hakaret etmesi ve yöneticilerin buna izin vermesi yüzünden neredeyse aklını oynatacak. Aköz, anlaşılan çok rahatsız..
Abone olEmre Aköz Sabah'taki köşesinde internet yayınlarında insanların birbirlerine hakaret edilmesine izin verilmesini anlayamadığını yazıyor. Aköz, radyo ve Tv'de bunun asla mümkün olmadığını söylüyor. Aköz'ün internet konusundaki sitemkar sözcükleri şöyle:
Biliyorsunuz yayın yoluyla hakaret diye bir kavram var. Mesela gazetede, TV'de birisine hakaret ederseniz... Başınız belaya girebilir. Ancak aynı şeyi internette yaptığınızda, yasaların yetersizliği nedeniyle terbiyesizliği yapanın yanına kâr kalıyor.
Bugün birçok kişi internetin ne kadar güzel bir şey olduğundan söz ediyor. Tamam ama toplumdaki her türlü abukluğun fütursuzca ortaya çıkmasına da yol açıyor.
Mesela arkadaşlarınızla sohbet ederken bir kişiye gıyabında 'salak' diyebilirsiniz. Peki aynı şeyi gazetede ya da TV'de yapabilir misiniz? Elbette ki hayır.
İyi ama internet siteleri bu tip kayıtlarla dolu. Aklına esen geçiyor klavyenin başına... Sonra da sadece ve sadece 'sevmediği için' bir kişi hakkında olmadık hakaretleri döktürüyor...
Bu siteleri yönetenler de buna "Dur bakalım kardeşim, aynısı sana yapılsa, tepkin ne olurdu" demeden... Belli bir süzgeçten geçirmeden... Fikir diye ortaya sürülen bu iğrençlikleri sitelerine yerleştiriyor. Sonra da bunun adı "özgürlük" ve "fikrini serbestçe ifade" oluyor.
Mevcut bilişim yasası internet suçlarında 'hırsızlık', 'sahtekârlık', 'dolandırıcılık' ön planda tutularak hazırlandı. Öte yandan dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişinin görüp okuyabileceği bu tip ahlaksızlıklar neredeyse es geçildi.
Merak ediyorum: İnternet yoluyla hakaret ne zaman gazetelere, TV'lere, radyolara denk bir biçimde ele alınacak? Neticede mecralar farklı ama niyet ve sonuç aynı! Ha kağıtta, ha ekranda hakaret etmişsin, ha elektronik ortamda. Bu açıdan farkı var mı?
YAZI:SABAH