Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan insülin ilacının kanseri tetiklediğinin ortaya çıktığı belirlendi.
Abone olAkdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ümit Karayalçın, yurt dışında yapılan araştırmalara göre şeker hastalığı tedavisinde kullanılan insülin ilacının kanseri tetiklediğinin ortaya çıktığını söyledi.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından düzenlenen 4'üncü Akdeniz İç Hastalıkları Günleri başladı. Yarın sona erecek etkinlikte hekimlere ve hemşirelere yönelik 9 ayrı bilimsel oturum gerçekleştirilecek. Etkinlikte konuşan Prof.Dr. Ümit Karayalçın, insülin ilacının 1922 yılında keşfedildiğini ve diyabet tedavisinde iki tip insülin kullanıldığını söyledi.
Birinci tip insülinin insan insülini olduğunu, ikinci tipin ise 2000 yılından itibaren tedavi amaçlı kullanılmaya başlanan 24 saat etkili glargin insülini olduğunu belirten Prof.Dr. Karayalçın, “Almanya ve İngiltere'de insülin kullanan hastalarda yapılan araştırmalarda kanser ve insülin arasında bağlantı olduğu ortaya çıktı” dedi.
Araştırmaların Almanya'da 127 bin, İngiltere'de ise 60 bin ‘TİP 2’ diyabetli hasta üzerinde gerçekleştirildiğini belirten Prof.Dr. Ümit Karayalçın, “Araştırmaların sonuçlarına göre insülin dozunda artış kanser riskini artırıyor. Glargin insülin ve insan insülini arasında doz karşılaştırmasında ise kanser riski glargin insülin kullanan hastalarda daha yüksek çıkıyor” diye konuştu.
Prof.Dr. Karayalçın, insülin tedavisi alan ‘TİP 2’ diyabetli hastalarda pankreas kanser riskinin yüzde 50, kolon kanseri riskinin yüzde 30, meme kanser riskinin ise yüzde 20 artış gösterdiğini söyledi.