BIST 9.368
DOLAR 34,48
EURO 36,27
ALTIN 2.959,13
HABER /  SAĞLIK

İnsülin direnci nedir, neden olur? İnsülin direnci nasıl anlaşılır?

'Çok az yemek yememe rağmen bir türlü kilo veremiyorum, su içsem yaradığını hissediyorum.' Bu şikayetler şeker hastalığı yani diyabet başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa neden olabilen insülin direncine işaret ediyor olabilir. Diyetisyen Neslihan Aktepe cevapla.tv'nin sorularını yanıtladı.

Abone ol

İnsülinin midenin alt kısmında bulunan pankreas bezinin ürettiği bir hormon olduğunu anımsatan  Diyetisyen Neslihan Aktepe, insülinin kan şekerini düşürdüğünü söyledi.

İnsülin direnci, Tip 2 diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorundur. Şeker yani glikozu enerji olarak kullanabilmemiz için insülin hormonuna ihtiyaç vardır. Pankreastan salgılanan ve karaciğer, kas, yağ dokusu gibi dokularda insülin hormonuna karşı duyarsızlık gelişmesi sonucu insülin direnci oluşur. Kilo alımı arttıkça vücudun kan şekerini dengede tutmak için çok fazla insülin salgıladığını ifade eden Diyetisyen Neslihan Aktepe, bu duruma insülin direnci adı verildiğinin bilgisini verdi. Bu durumda kişinin kendini sürekli aç hissettiğini ifade eden Diyetisyen Neslihan Aktepe, insülin direncinin kişide kalp rahatsızlığına yakalanma oranını arttırdığını belirtti.

Dünyada en fazla ölümün kalp hastalıkları yüzünden olduğunu söyleyen Diyetisyen Neslihan Aktepe, bu nedenle insülin direnci hastalığına daha ciddi yaklaşılması gerektiğinin altını çizdi. Diyetisyen Neslihan Aktepe, bayanlarda daha sık görülen bu hastalığın 40 – 60  yaş arasında ortaya çıktığını ifade etti. İnsülin direncinin kişiyi acıktırdığını ve şekerli gıdalar yeme hissiyatını arttırdığını belirten Diyetisyen Neslihan Aktepe, bu nedenle de kilo problemlerinin ortaya çıktığını dile getirdi. 

Kaynak: cevapla.tv