BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,47
ALTIN 3.027,64
HABER /  GÜNCEL

İnsansız helikopter üretiyoruz

Türkiye dünyada insansız helikopter kullanan ilk ülke olacak.

Abone ol

PKK ile mücadelede İnsansız Hava Araçları'ndan yüksek verim alınmasından sonra bu kez de yerli üretim olan “İnsansız Hava Helikopteri” devreye sokuluyor.

Alınan bilgiye göre, Türkiye dünyada insansız helikopter kullanan ilk ülke olacak. Tamamen yerli üretim olan Malazgirt isimli helikopter küçüklüğü nedeniyle hedef olma riskinden de uzak. 15 kilometre menzile sahip ve 10 bin fitten uçabilen İnsansız Hava Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının da katıldığı testlerde tam puan aldı. Yapılacak anlaşmadan sonra insansız helikopterin üretimi için start verilecek. Böylece Türk ordusu, dünyada insansız helikopteri kullanan ilk ordu olacak.

AĞIRLIĞI 5 KİLOGRAM

İnsansız uçağa göre çok daha küçük olan İnsansız Hava Helikopterleri 500 ile bin fit arasında net görüntü ve ses iletebilirken, havaalanı dışında uygun arazi ve mekanlara iniş ve dik kalkışlar yapabilme özelliklerine sahip. 4-5 kilogram ağırlığında olan İnsansız Hava Helikopteri, yazılım, elektronik donanım ve tasarımı tümüyle Türk mühendisler tarafından gerçekleştirildi.

Dik iniş ve kalkışları ile koordinatları verilen hedeflerden yüksek kaliteli ses ve görüntü aktarmasıyla beğenilen helikopterlerin TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda üretilmesi için hazırlıklara başlandı.

TÜRKİYE İLK OLACAK

İnsansız Hava Araçlarına olan ilgi artarken, bu alanda İsrail, ABD ve Almanya tarafından üretimi gerçekleştirilen uçaklar kullanılıyor. Bir Türk firması tarafından tasarımı ve yazılımı gerçekleştirilen helikopterlerin üretimi gerçekleştirildiği taktirde, dünya orduları içinde bu alanda bir ilki oluşturacak. İnsansız hava uçaklarının sadece havaalanından kalkış yapıp, havaalanına iniş yapabilme özelliği nedeniyle helikopterin bu alanda yeni bir açılım sağlaması bekleniyor. Her türlü arazi koşullarında iniş kalkış yapabilen helikopterler küçük hacimleri nedeniyle, hedef olmaktan da kurtuluyor.

Güneydoğu'nun çetin arazi koşulları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, bu helikopterlere ilgi gösteriyor. TSK, özellikle operasyonlar sırasında bu helikopterlerle girilmesi zor bölgelere inişi sağlayarak daha detaylı ses ve görüntü aktarmasından yararlanmak istiyor.

TAI'NİN UÇAKLARI DA KISA SÜRE SONRA

İHA uçaklarının yabancı ülkelerden alımı için görüşmeler sürerken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) yerli İHA uçaklarının tasarımı ve üretimi çalışmalarını sürdürüyor. Gece ve gündüz koşullarında ses ve görüntü aktarımı yapması için planlanan yerli IHA uçaklarının, tasarımındaki son pürüzler gideriliyor. İsrail IHA uçaklarından yüksek irtifalara ulaşması amaçlanan yerli IHA uçaklarının gece ve gündüz şartlarından 30 bin fite çıkması amaçlanıyor. TAI'nın üreteceği İHA uçakları 5 kilometrelik bir alandan görüntü ve ses aktaracak.

YENİ İNSANSIZ UÇAKLAR GELİYOR

Mayıs ayında TSK'nın talebi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile insansız hava uçağı alınması için temaslar yoğunlaştırıldı. Uçağın üretiminin zaman alması üzerine İsrail'den bir yıllığına kiralanan uçak, Batman'a getirildi. Temmuz ayında yerleştirilen ve İnsansız Hava Araçları (İHA) Bölüğü tarafından kullanılan uçaktan, PKK'nın faaliyetlerine dair yüksek çözünürlükte görüntü ve ses alındı. İHA uçaklarından sağlanan görüntü ve sesler yardımıyla bölgedeki operasyonlarda sağlanan başarı üzerine TSK, hükümete İHA uçaklarının alınması için başvuruda bulundu.

10 bin metre irtifa ve 2 bin 500 metre menzile sahip olan İnsansız Hava Uçakları, bin fitten yüksek kaliteli görüntü ve ses aktarabiliyor. TSK'nın Batman'daki İHA uçağından elde ettiği yüksek verim üzerine İHA uçaklarının alımı için yaptığı talep hükümet tarafından işleme konuldu. Bu amaçla bütçe dışı kalemlerden 100 milyon dolar para aktarıldığı öğrenildi.

YERLİ ÜRETİM MALAZGİRT HELİKOPTERLERİNDE ÖNE ÇIKAN DÖRT ÖZELLİK ŞÖYLE:

Otopilot sistemi
Yer kontrol istasyonu
Helikopter simülasyon sistemi
Helikoptere özel donanım şifreli haberleşme, telemetre ve digital resim haberleşmesi