BIST 10.001
DOLAR 35,38
EURO 36,46
ALTIN 3.041,09
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnsanoğlunun evrimi hızlandı

Yapılan bir araştırmaya göre insanoğlu, geçmişe göre daha hızlı evrimleşiyor.

Abone ol

Sonuçlarına, “Proceedings of the National Academy of Sciences”ın bu haftaki sayısında yer verilen araştırmaya göre günümüz kuşakları geçmişe göre daha hızlı evrimleşiyor.

Çalışmaya katılan, Utah Üniversitesi’nden antropolog Henry C. Harpending, “Ben, insanoğlunun 40-50 bin yıl önce bugünkü halini aldığını ve ondan sonra değişmediğini duyarak büyüdüm. Ama bunun tersi doğru gibi gözüküyor” diye konuştu.

Çalışmaya ilişkin AP ajansının sorularını yanıtlayan Harpending, bu sonucun yine de insanların birkaç kuşakta değişebilecekleri şeklinde algılanmaması gerektiğini, değişimin binlerce yıl içerisinde ortaya çıktığını kaydetti.

Harpending ve meslektaşları, insanların ve ona en yakın canlılar olan şempanzelerin DNA’larını inceledi. Çin, Japonya, Afrika’nın Yoruba kabilesi ve ABD’deki Utah Mormonları’ndan 270 kişiden toplam 3,9 milyon gen örneği toplandı.

Bilimciler, özellikle son 10 bin yıl içerisinde insanların genlerinde büyük değişimler ve birbirlerine göre çeşitlilikler ortaya çıktığı sonucuna vardı. Son 10 bin yıl içerisinde hızlı bir iskelet ve diş evrimiyle, yeme içme alışkanlıkları ve hastalıklarla ilgili bir çok yeni genetik değişim oldu.

Bu 10 bin yıl içerisinde insanların nüfusunun milyonlardan milyarlara yükselmesi, evrimi de hızlandırdı. Çünkü hem Afrika’dan yayılan insanlar farklı iklim ve çevre koşullarına genetik olarak adapte olmak zorunda kaldılar, hem de daha fazla nüfus, daha fazla sayıda mutasyon (genetik değişim) olması demekti.

Bilimciler, Afrika’dan yeryüzüne dağılan insanlar arasındaki genetik çeşitliliğe, süthanecilikten bir örnek veriyor. Afrika ve Asya’da yetişkinlerin sindirim sistemleri taze sütü sindirmekte başarısızken, İsveç ve Danimarka gibi Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayan yetişkinlerde taze süt sindirme enziminin üretilmesini sağlayan gen aktif durumdaydı ve bu nedenle Kuzey Avrupa’da süthane çiftçiliği, Akdeniz veya Afrika’ya göre daha yaygın hale geldi.