Nazca sümsük kuşlarından oluşan bir koloniyi inceleyen bilim adamları, yavruyken saldırıya uğrayan kuşların, büyüdüklerinde diğer yavrulara aynı şekilde davrandıklarını belirledi.
Abone olBilimadamları Nazca sümsük kuşlarının, insanlardakine benzer bir şiddet döngüsüne sahip olduklarını belirledi.
Uzmanlara göre yaşça büyük kuşların tacizine uğrayan yavru kuşlar, büyüdüklerinde kendilerinden küçük olanları benzer şekilde suistimal ediyor.
Nazca sümsük kuşlarından oluşan bir koloniyi inceleyen araştırmacılar, bu kuşların bir tür "şiddet döngüsü"nü devam ettirdiklerini ortaya koydu.
Aynı aileden olmayan yaşlı kuşlardan şiddet gören yavru kuşların büyüdüklerinde diğer kuşlara şiddet uyguladıkları anlaşıldı.
Bilimadamları bunu vahşi hayvanlarda, insanlardakine benzer "çocuk istismarı"na ilk kanıt olarak görüyor.
Fiziksel, ruhsal, sosyal ya da cinsel açıdan istismara uğrayan, taciz öyküsü olan kimi çocukların da büyüyünce istismara yöneldikleri ya da saldırıda bulundukları biliniyor.
Bu araştırmanın sonuçları "The Auk- Deniz Kuşu" adlı dergide yayımlandı.
Açık denizde yaşayan Nazca sümsük kuşlarının memleketi Pasifik'in doğusunda tropikal yerler olarak biliniyor.
Galapagos Adaları'nda, Ekvador, Peru ve Kolombiya sahillerinin açıklarındaki adalarda yuva yapıyorlar.
Yılda birre yavru yetiştiren bu kuşlar, genellikle balık, zaman zaman da mürekkep balığıyla besleniyor.
Kalabalık koloniler halinde yuva yapan Nazca sümsük kuşlarının birbirine yakın halde olmaları ara ara şiddet yaşanmasına da sebep olabiliyor.
Yavrular yuvadayken çiftler avlanmak için denize açılıyor, yavrulamamış olan yetişkinler de yuvaları koruyor ve yavrularla iletişime geçiyor.
Olumlu etkileşimler yaşansa da sıklıkla taciz vakaları görülebiliyor; yavruların cinsel istismarı ya da saldırıya uğramaları da söz konusu olabiliyor.
Yavruların istismarı
Araştırmayı yürütenlerden Doktor David Anderson, BBC'ye yaptığı açıklamada, "kuş yavrularına yönelik kötü muamele çok açık görülüyor. Aslına bakarsanız neredeyse tüm yavru kuşlar, o ya da bu şekilde bir tür kötü muameleye maruz kalıyor." diye konuştu.
Anderson ve ekibi, bu durumun sebeplerini anlamak üzere Galapagos'taki Espanola Adası'nda yavrulayan bir koloniyi üç üreme mevsimi boyunca incelemiş.
Pek çok kuş, doğar doğmaz takibe alınmış, bu sayede ileriki yıllarda kendilerinden küçük kuşlarla ilişkileri de gözlenebilmiş.
Bilimadamları araştırma sonucunda yavruların, hiç üremeyen yetişkinlerin saldırısına uğrama sıklığı ile kendileri yetişkin olduklarında yavrulara saldırma sıklığı arasında güçlü bir bağ ortaya koymuş.
Araştırma heyeti, takibe aldıkları kuşların yavru oldukları dönemdeki koşulların geleceklerini ve kişiliklerini de belirlediğini söylüyor.
Uzmanlar, sümsük kuşlarında gözlemledikleri durumun, insanlardaki benzer durumlara ilişkin araştırmalarda yararlı olabileceğine inanıyor.