BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “İnsanı yaşat ki devlet yasasın anlayışıyla çalışıyoruz. Özel ağaçlandırmalar kapsamında orman köyl...

Abone ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “İnsanı yaşat ki devlet yasasın anlayışıyla çalışıyoruz. Özel ağaçlandırmalar kapsamında orman köylülerimize yönelik gelir getirici türlerde 3 yıl bakımı dikimi her şeyi bize ait alanlar oluşturuyoruz” dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “Orman Fakültesi 2. İstişare Toplantısı” kapsamında fakülte dekanlarıyla Ankara’da bir araya geldi.
Bakan Eroğlu istişare toplantısında yaptığı konuşmada kendisinin de eski bir üniversite hocası olduğunu ifade ederek, üniversitelerin fikirlerinin alınmasını önemsediğini vurguladı. Eroğlu, “Orman teşkilatımız 21,7 milyon hektar alandan 78 milyon hektara hizmet eder hale geldi. Yol kenarlarından okul bahçelerine, cami avlularından mezarlıklara ağaçlandırılabilecek her yeri ağaçlandırıyoruz. Daha önceden böyle bir durum yoktu. Orman teşkilatımızı daha da geliştirmek için uğraşıyoruz” diye konuştu.

“İNSANI YAŞAT Kİ DEVLET YASASIN”
Orman köylülerine yönelik gelir getirici çalışmalara ağırlık verdiklerini söyleyen Eroğlu, “İnsanı yaşat ki devlet yasasın anlayışıyla çalışıyoruz. Özel ağaçlandırmalar kapsamında orman köylülerimize yönelik gelir getirici türlerde 3 yıl bakımı dikimi her şeyi bize ait alanlar oluşturuyoruz. Buraları sertifikalandırıp köylümüze kurayla veriyoruz. Geliri ise köylümüzün oluyor. Kırsal kalkınmada öncü olmak için çaba harcıyoruz” şeklinde konuştu.

“ROTASI OLMAYAN GEMİNİN ULAŞACAĞI LİMAN YOKTUR”
Ormancılıkta planlı çalıştıklarının altını çizen Bakan Eroğlu, “Kendimize hedefler koyuyoruz. Rotası olmayan geminin ulaşacağı liman yoktur. Misalen 2008-2012 yıllarını kapsayan Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında kendimize bir hedef koyduk. 5 yıl için koyduğumuz 2,3 milyon hektarlık alandaki çalışma hedefini aşarak 2,419 milyon hektar alanda çalışma yaptık ve hedefleri aştık. Bu yüzden büyük düşünüp büyük hedefler koymak gerekiyor” dedi.
Hayata geçirdikleri eylem planlarıyla planlı çalışma dönemini başlattıklarını belirten Eroğlu, “Cevizin yüzde 65’ini bademin yüzde 40’ını ithal ediyoruz. Böyle bir şeyi ben kabul edemiyorum. Bu yüzden ceviz, badem, kestane, trüf mantarı, sakız gibi eylem planlarını yaparak uygulamaya koyduk” diye ifade etti.

“BALDA MARKA DEĞERİ OLUŞTURMAMIZ LAZIM”
Bal üretiminde de iyi bir ivme yakaladıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, “Önceden arıcılar ormanlara sokulmuyordu. Arıcılar ormancılardan kaçacak delik arıyordu. Biz sizler ormanların sahibisiniz dedik ve bir genelge yayınladık ve bal ormanlarının kurulmasını sağladık. Şu an 205 bal ormanı sayısını yakaladık. Bu çalışmalarla Türkiye dünyada bal üretiminde 2. sıraya yükseldi. Ancak bal üretiminde sertifikasyon şart. Marka değeri oluşturmamız lazım. Vatandaşın inanarak alacağı balı üretmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HOCALARIMIZIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”
Zamanında yurt dışından çok fidan ithal edildiğini söyleyen Eroğlu, “Bazı ülkeleri zengin ettik. Bazı belediyeler ise hala dışarıdan ithal ediyor. Bu durum benim canımı yakıyor. Sakarya’da Fidan Borsa’sı kurduk. Peyzaja yönelik bitkileri de üretmeliyiz. Değerli hocalarımızdan bu konuda desteklerini bekliyoruz. Biz her belediyeye projesini ortaya koyduğu zaman ücretsiz fidan veriyoruz. Fidan üretiminde rekorlar kırdı. Peyzaja yönelik çalışmalarımızla da Türkiye’yi ithal değil ihraç ede Ancak bal üretiminde sertifikasyon şart. Marka değeri oluşturmamız lazım. Vatandaşın inanarak alacağı balı üretmemiz gerekiyor” n ülke konumuna getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“TIBBİ VE ITRİ BİTKİLERDE DÜNYADA 100 MİLYAR DOLARLIK PASTA VAR”
Afyonkarahisar’da Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi’ni de kurduklarını ve bu konuda da üniversite hocalarından destek beklediklerini ifade eden Bakan
Eroğlu “Alternatif ya da tamamlayıcı tıp denen bir şey var ve bu alanda dünyada 100 milyar dolarlık bir pasta var. Bu pastadan en büyük payı Çin alıyor. Ama endemik türler bakımından Türkiye Dünyada ki en zengin ülkelerden birisi. Bu alana elimizi atmalıyız ve ülke olarak gereken payı almalıyız” dedi.
Üniversite hocalarının yeni fikir ve eylem planlarını seve seve uygulayacaklarının altını çizen Eroğlu orman teşkilatının 175. Yılını da kutlayarak sözlerini tamamladı.
(İHA)