BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,79
ALTIN 2.968,37
HABER /  GÜNCEL

İnsan Hakları Örgütü'nden Suriye'ye ağır suçlama

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye yönetimini halkına karşı uyguladığı şiddet nedeniyle ağır şekilde eleştirdi ve Şam yönetiminin 'insanlığa karşı suç işlediğini' belirtti.

Abone ol

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye hükümetinin, ülkede devam eden protestolara katılanlara uyguladığı şiddetin 'insanlığa karşı işlenen suç' seviyesinde olduğunu açıkladı.

Örgüt, Suriye yönetiminin eylemlerini inceleyen ayrıntılı raporunda, Şam yönetimine karşı uluslararası baskıya destek vermeyen ülkelere de tutumlarını yeniden gözden geçirmeleri çağrısında bulunuyor ve Suriye hükümetinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmesini öneriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu, Suriye'deki şiddet olaylarına tanıklık eden yüzden fazla kişiyle yapılan mülakatlardaki ifadelere dayanıyor.

Suriye'nin Humus kenti ve çevresinde yaşananları inceleyen rapor, bölgedeki hükümet karşıtı güçlerin iddialarını destekleyen sonuçlara ulaşıyor. Şam yönetimi, silahlı terörist gruplara karşı mücadele ettiğini savunurken, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporu, uygulanan şiddetin ağırlıklı olarak hükümet güçlerinden geldiğini ve haklı gösterilebilecek hiçbir dayanağı bulunmadığı sonucuna varıyor.

Raporda yer alan görgü tanıklarının ifadeleri, silahsız kişilerin, hükümete bağlı güçler tarafından tanklar ve ağır silahlarla nasıl öldürüldüklerini ayrıntılarıyla anlatıyor. Ancak, Suriye hükümetinin yabancı gazetecilere getirdiği yasak nedeniyle bu ifadelerin bağımsız kaynaklar tarafından da doğrulanması mümkün değil.

Hazırlanan raporda, Suriye'de yaygın ve sistemli işkence uygulandığı, pekçok kişinin kaybolduğu, gözaltındaki kişilerin açıklanamayan şekilde öldükleri belirtiliyor ve bunların sorumlusu olarak gösterilen Suriye hükümetinin insanlığa karşı suç işlediği savunuluyor.

Örgüt raporunda, 17 kişinin gözaltındayken öldüğünün bağımsız kaynaklar tarafından doğrulandığını belirtiyor ve bunlardan 12'sinin bedeninde işkenceye bağlı yara, kesik ve yanıklar bulunduğunu vurguluyor.

Birleşmiş Milletler, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a karşı yürütülen protestolarda en az 3.500 kişinin öldürüldüğünü belirtiyor.

Şam yönetimi ise, silahlı çeteleri ve militanları sorumlu tuttuğu şiddet olaylarında yüzlerce asker ve polisin de öldüğünü savunuyor.

Ancak İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilileri, bu rapor ışığında, özellikle Humus kentinin, Suriye yönetiminin zulmünü gösteren en açık örnek olduğunu belirtiyorlar.