BIST 9.660
DOLAR 34,62
EURO 36,28
ALTIN 2.926,10
HABER /  GÜNCEL

İnsan cesedi görünümlü esrarengiz kale

Osmaniye’nin Sumbas ilçesi sınırlarında Mehmetli-Gafarlı köylerinin sınırlarının bulunduğu dağlık bölgede insan cesedi görünümlü bir kale bu...

Abone ol

Osmaniye’nin Sumbas ilçesi sınırlarında Mehmetli-Gafarlı köylerinin sınırlarının bulunduğu dağlık bölgede insan cesedi görünümlü bir kale bulundu.
Saklı tarihi yapıyı Mart ayında keşfeden tarih araştırmacısı Cezmi Yurtsever, definecilerin hedefi konumundaki alanın bir an önce koruma altına alınması gerektiğini söyledi. Kalenin bulunduğu yere ulaşmak için Mehmetli köyünün içinden Bağdaş yayla yolunu yaya olarak aştığını bildiren Cezmi Yurtsever, “Kalenin bulunduğu yere geldiğimde insan cesedi şekilli küçük bir tepe ile karşılaştım. Baş üzeri yatık bir halde ve ağzı açık insan görünüşlü küçük bir tepeyi gördüğümde şaşırdım. Çevredeki çobanlar bu esrarengiz tarihi yapı ve onun yanındaki kale ve antik kente Çem adını vermişler, ‘hayvan otlatılan, çayır çimenli yer’ anlamına da geliyor” dedi.

KALENİN DUVARLARI YAZILI LEVHALAR İLE SÜSLÜ
Antik kentin bulunduğu yerdeki ana yerleşim yerindeki tepe üzerinde bulunan tarihi kalenin giriş kapısı üzerinde kral ve elleri ile tuttuğu arslan heykelleri ve burç duvarı sırtında da geyik heykelleri ile karşılaştığını anlatan Yurtsever, “ İlginç olan ise kale duvarının her yerinde çerçeve içine alınmış şifreli yazılar vardı. Ayrıca çok sayıda Bizans ve Malta haç şekilleri de görülebiliyordu. Kalenin bulunduğu yer, Çukurova’yı Kayseriye bağlayan kervan yolunun Torosdağlarına giriş yerinde bulunuyor. Burası önemli bir gözetleme, güvenlik ve gümrük merkezi olarak da kullanılmış olabilir” diye konuştu.

KRAL HEYKELİNDE DEFİNECİLER TAHRİP ETMİŞ
Antik kent yanında tanıştığım çobanlık yapan Ömer Kalaycı ile konuştuğunda kalenin eteğinde bir kaya üzerinde kral heykelinin bulunduğunu öğrendiğini anlatan araştırmacı Yurtsever, şöyle devam etti:
“Çobanla beraber yürüyerek heykelin bulunduğu yere geldiğimde bir kral ve eşine ait kaya kabartma heykel ile karşılaştım. Define aramak için kaçak kazı yapanlar heykellerin kafası ve ayaklarında tahribatlar yapmışlar. Hatta defineciler, dinamitle heykelli kayayı parçalamak için hazırlık yaptıklarını da duydum. Kalenin eteğinde bulunan antik kentteki manastır, kilise, sur duvarlarının definecilerin saldırısına uğrayarak delik deşik edildiğini gördüm”
Yurtsever, bölgede elde ettiğim bilgi ve belgeleri kullanarak bilim dünyası ve kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla Sumbas adını verdiği bir de kitap yazdığını kaydetti.

OSMANİYE VALİLİĞİNİN ACİL MÜDAHALESİ GEREKLİ
Yurtsever, yetkilileri keşfettiği tarihi yapıya sahip çıkmaya çağırarak şunları söyledi:
“Gördüğüm kadarı ile Çukurova ve Anadolu tarihinin sırlarını bünyesinde barındıran Osmaniye ili Sumbas İlçesi sınırları içinde bulunan insan cesedi görünümlü Çem Kalesi, antik kent ve heykellerdeki kaçak kazı ve tahribatın önlenmesi için Osmaniye Valiliği’nin acil müdahalede bulunması gerekir.”
(İHA)