BIST 9.921
DOLAR 35,20
EURO 36,65
ALTIN 2.962,29
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

İnşaat sektörünün en çok şikayet ettiği konu

İnşaat sektörününün en önünde gelen isimleri en çok konutta vergi yükünden şikayetçi...

Abone ol

İnşaat sektörü, konutta vergi yükü olduğundan yakınıyor. Sektörün önde gelen isimlerinin en çok şikâyet ettiği konu, Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarının arsa ve emlak değerine göre yüzde 1, yüzde 8 veya yüzde 18 olması.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya ve İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı yeni KDV oranlarının maliyetlerini artıracağına işaret ediyor. DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya da vergi oranlarının yanında konut bedelinin yüzde 13’üne varan tapu harcı ve resim uygulandığından dert yanıyor.

2013’te 1 milyon 145 bin konut satıldı. Bu anlamda birinci 233 bin 153 konut ile İstanbul oldu. Ardından 137 bin 57 ile Ankara, 72 bin 35 ile İzmir geldi. 2013’ten memnun olan sektör, 2014 için kaygılı. Kaygıların odağında yeni KDV oranları yer alıyor. Satışları ve vergi oranları ile ilgili Cihan’a açıklamalarda bulunan inşaat sektörü temsilcileri, şu aşamada giderlerinin artacağı; bunun fiyatlarda da karşılık bulacağı görüşünde.

Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2006’dan bu yana en çok konut satışının 2013’te yapıldığına temas ediyor. Satışların 2014’te pek de iyi olmayacağını belirten Çetinsaya, bu durumda yeni KDV oranları ve maliyet artışlarının önemli rolü bulunduğunu vurguluyor.

Konutta vergi yükü olduğundan söz eden Çetinsaya, “Şu an yeni KDV oranları var. 2013’te konutlar için yüzde 1 KDV oranı bitti. Seneye yüzde 8 ve yüzde 18 KDV oranları olacak. Bu maliyetlerde karşılık bulacak, konut alacakların giderini artıracaktır. Konut fiyatları yüzde 17 artıracaktır. “ saptamalarını yapıyor.

Çetinsaya, alım satım vergilerinde bir indirim yapılmayacağını dile getiriyor. Bu aralar vergi teşviki olmayacağını aktarırken, “Tabii böyle bir talebim de yok. Çünkü ufukta böyle bir şey görünmüyor.” ifadelerini kullanıyor.

İNAN: İNŞAAT SEKTÖRÜ DEVLETLEŞME TEHDİDİ ALTINDA

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan da yeni KDV oranlarının ciddi vergi yükü getirdiğinden, maliyetlerini artırdığından şikâyet ediyor.

Tapu harçlarında indirim öneren Serdar İnan, şunları kaydediyor:

“Harçlar inmediği için satışlar yapılamıyor. Tapular başkalarının adına kalıyor. Tapuları almayanlar çok oluyor. Bu da mülkiyet sorunu getiriyor. Mahkemeler oluyor. KDV yükü malum. Sektörde 100 bin lira daire alan kullanıcı, bu rakamın üçte birini vergi olarak ödüyor. Yine ruhsat ve tapu harçları ortada. Tabii vergiyi üreticinin maliyetlere aktardığı, bedeli kullanıcının ödediği ortada.“

Vergide hafifleme ile daire almanın kolaylaşacağını iddia eden İnan, ayrıca “Devlet dışı şirketlerde ciddi vergi yükü olması karmaşa yaratıyor. Bu şirketler, maalesef TOKİ ve KİPTAŞ ile rekabet edemiyor. İnşaat sektörü şu an devletleşme tehdidi altında.“ uyarısında bulunuyor. Konut üretiminin özel sektöre bırakılmasını talep ediyor.

DUMANKAYA: UYGUN FİYATLI ARSALAR ÜRETİLMELİ

DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise konutta çok ciddi vergi yükü olduğu kanaatinde. Dumankaya, “Yeni KDV oranları belli. Buna ilaveten konut bedelinin yüzde 13’üne varan tapu, damga gibi harç ve vergiler uygulanıyor. Bu da inşaat maliyetlerini arttıran bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Anılan vergilerin orta gelir grubunu ve ilk defa konut alacak grubu temel alarak revize edilmesi gerekiyor.” diyor.

2014’te kentsel dönüşümün ön planda olacağını savunan Ali Dumankaya, şöyle devam ediyor:

“Bu konuda teşvikler var. Ama bunun dışında orta gelir grubunun ihtiyaçları ve alım gücüne yönelik olarak da konut üretebilmek adına uygun fiyatlı arsa üretilmelidir. Böylece toplumun en geniş ve önemli grubu olan orta gelir grubuna hitap eden projeler özel sektör tarafından ortaya koyulabilir.”