Yetişener, Türkiye'nin inşaat malzemesi ihracatında dünyada en büyük 5'inci ülke olduğunu belirterek, "2015'te 40 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" dedi.
Abone olDünya Yetişener, 2012'de sektörün pazar büyüklüğünün yaklaşık 100 milyar lira olduğunu belirterek, sektörün işsizliğe de büyük bir katkısı bulunduğunu, 1,5 milyon doğrudan istihdam sağladığını söyledi.
Yetişener, sektör açısından ikinci yarı yılda ilk çeyrekteki büyümenin devam etmeyeceğini, sektörün küçülmese bile mevcut durumunu korumaya devam edeceğini vurgulayarak, sektörün geleceği için özel yatırımcıların desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin 500 milyar dolarlık 2023 vizyonuna sektör olarak 100 milyar dolarla katkı sunmayı planladıklarını belirten Yetişener, geçen yıl 21, 2 milyar dolar ihracat yaptıklarını 2012'nin ihracat şampiyonunun inşaat malzemeleri olduğunu kaydetti.
Yetişener, 2013'te çevre ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle ihracatta büyüme beklemediklerini ifade ederek, "2013 olumlu değil. 2015'te ise 40 milyar dolar ihracat hedefliyoruz. İnşaat malzemesi ihracatında dünyada en büyük 5'inci ülkeyiz" dedi.
Konut kredilerinin satışlardaki ivmeyi sürdürecek düzeyde tutulmasının büyük önem taşıdığını dile getiren Yetişener, şunları kaydetti:
"Yılın ilk çeyreğinde ekonomimiz yüzde 3 büyürken, inşaat sektöründe bu oran yüzde 5,9 ile pozitif gerçekleşti. Ancak, bu büyümenin tek kaynağı aynı dönemde yüzde 79,7 genişleyen kamu yatırımları oldu ve yüzde 13,4 gerileyen özel sektör yatırımlarının inşaat sektöründeki büyümeye katkısı olmadı.
Yılın ikinci çeyreğinde de büyük ölçekli alt yapı projeleri odaklı olmak üzere kamu inşaat harcamalarının hızlı büyümesini sürdürdüğünü görmekteyiz. Mega projelerin ve diğer kamu yatırımlarının ekonomimize, inşaat ve inşaat malzemeleri sektörlerine kuşkusuz büyük katkısı olacaktır."
Pazarın canlanması açısından kentsel dönüşüm fırsata çevrilmeli"
Yetişener, TÜİK'in yayınladığı inşaat sektörü güven endeksi haziran ayı verilerine göre mevcut inşaat işlerinin mevsimsellik ile artışını sürdürdüğüne dikkati çekerek, son üç aydır yeni alınan inşaat işlerinde ise gerileme yaşandığını belirtti.
Bu trende bağlı olarak yılın ilk beş ayında sektörün alt dallarında üretim artışına yol açan talebin öncelikle kamunun alt ve üst yapı inşaatlarından ve devam etmekte olan inşaat işlerinden kaynaklandığını anlatan Yetişener, dış pazarlardaki durgunluğun ihracattaki artış performansını yavaşlattığını ve ihracatın büyümeye fazla katkısının olmayacağını dile getirdi.
Yetişener, pazarın canlanması açısından bu süreçte kentsel dönüşümün daha da hızlandırılması, fırsata çevrilmesi gerektiği inancında olduklarını vurgulayarak, "Kaliteden taviz verilmeden uygulanmasını istediğimiz kentsel dönüşümün 'fiyat değil kalite odaklı' olması gerektiğini her ortamda dile getiriyoruz" diye konuştu.
"Yeni pazarlar oluşturmak için orta ve güney Afrika'ya yöneldik"
İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, Gezi Parkı odaklı olayların sektörü etkilemediğine dikkati çekerek, "Hatta iş adamları olarak gezi olaylarında oluşan çevre bilinci ve farkındalığı fırsata çevirebiliriz. İnsanlara 'yeşil ve güvenli alanlarda yaşamak ister misiniz? ' sorusunu sormalı ve bu farkındalığı kullanmalıyız. Gezi bize farkındalık getirdi" ifadelerini kullandı.
Sektör olarak yeni pazarlar oluşturmak için orta ve güney Afrika'ya yöneldiklerini belirten Yetişener, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Pergeli Türkiye'ye koyduğumda iki saatlik uçuş mesafesindeki bütün ülkelere doğal ihracat bölgesi olarak bakıyorum. Zira bu bölgede bizden daha büyüğü yok. Son zamanlarda ekvator çevresinde yoğunlaşmaya başladık. Kaybettiğimiz pazarlar var. Suriye, Mısır, Irak gibi. Rusya'ya ağırlık vermeliyiz. Kaybedilen pazarların yerine koymak için mutlaka uzak pazarlara gitmeliyiz."
Konut kredilerinin mayıs ayı sonunda 97,4 milyar liraya yükseldiğini anımsatan Yetişener, şunları kaydetti:
"Konut kredisi büyüme hızı yıllık olarak yüzde 26'ya ulaştı. İlk çeyrek dönemde 152 bin kişi yeni konut kredisi kullandı. Bu son 9 çeyreğin en yüksek sayısıdır. Toplam konut kredisi stoku 100 milyar lirayı aşacaktır. 2013'ün ilk beş ayında inşaat malzemeleri sanayindeki alt sektörlerde üretim artışına yol açan talep öncelikle kamunun alt ve üst yapı inşaatlarında daha sonra ise devam eden inşaat işlerinden kaynaklanıyor. İhracat artışı ile dış talep etkisi ise çoğu sektörde sınırlı kalıyor.
Yılın ilk beş ayında çimento sanayi üretimi yüzde 22,1 hazır beton üretimi yüzde 18,0 ve inşaat amaçlı beton üretimi yüzde 14,9 ile hızlı artışlar gösterdi. İnşaat malzemeleri içinde ağırlıklı olarak yer alan inşaat demiri üretimi yüzde 3,7, çelikten profiller ise yüzde 10,5 büyüme gösterdi."
Yetişener, plastik inşaat malzemelerinde büyümenin yılın ilk beş ayında yüzde 8,6 olduğunu ifade ederek, "Fırınlanmış kilden tuğla ve karo malzemelerinde büyüme yüzde 7,4, taş ve mermer ürünlerinde ise yüzde 4,9 olarak gerçekleşti. İnşaat boyalarında yılın ilk dört ayında üretim artışı yüzde 2,5 ile zayıf kaldı. Yılın ilk beş ayında düz cam ürünleri imalatı yüzde 4,9, teknik camlar imalatı ise yüzde 0,1 gerilemiştir. Sermaye sıhhi ürünler imalatı ile seramik karo imalatı ise yılın ilk beş ayında gerileme gösterdi" şeklinde konuştu.
"Pazarlardaki yavaşlama ihracatı olumsuz etkiliyor"
Dündar Yetişener, 2013'ün ilk aylarında inşaat malzemesi ihracatında artış performansının yavaşladığına vurgu yaparak, ilk beş ayda ihracatın 8,85 milyar dolar ve ihracat artışının ise sadece yüzde 1,8 olduğunu, 2013'ün Mayıs ayı itibariyle inşaat malzemelerinin yıllık ihracatının 21,29 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Yılbaşından bu yana ihracat artışının zayıf kaldığını ifade eden Yetişener, "Pazarlardaki yavaşlama ihracatı olumsuz etkiliyor. Avro Bölgesi'nde yaşanan resesyon inşaat sektörünü olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Türkiye'nin önemli ihracat pazarı olan AB inşaat sektörü son 14 çeyrektir sürekli küçülüyor. 2013 yılı ilk çeyrekte de yüzde 4,2 küçülme yaşandı. İnşaat sektöründeki küçülme inşaat malzemeleri pazarını ve ithalatını da sınırlıyor" diye konuştu.
Yetişener, küresel ölçekte yılbaşından bu yana inşaat demiri, bakır ve kereste fiyatlarının gerileme eğiliminde olduğuna dikkati çekerek, uluslararası piyasalarda yılbaşında 656 dolar olan inşaat demiri ton fiyatının temmuz ayında 595 dolara kadar gerilediğini, inşaat işlerindeki küresel yavaşlamanın malzeme talebini sınırladığını ifade etti.