BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  EKONOMİ

İnşaat devinin 250 milyonluk gizli arsası çıktı

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, 5 bin 500 kişinin mağdur olduğu Fi Yapı ile ilgili mağdurları ümitlendirecek önemli bir açıklama yaptı.

Abone ol

Binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan dev inşaat şirketi Fi Yapı'nın bugüne kadar ortaya çıkmamış değerli bir arsasının olduğunun anlaşılması mağdur vatandaşlar için umut oldu. Bu konudaki müjdeyi veren Nurettin Canikli mağduriyetlerin bu arsa satışından elde edilecek gelirle giderileceğini açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, şu an itibarıyla kayyum atanan ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredilen 800'den fazla şirket bulunduğunu açıkladı.

Canikli, NTV'de katıldığı canlı yayında, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.

"Bunların toplam aktif büyüklüğü 48 milyar lira civarında, ciroları da 30 milyar liranın üzerinde. Müdahale etmemiş olsaydık şu anda bunların önemli bir bölümünde çok ciddi mali bozulmalar, iflaslar yaşanabilirdi. Bunların profesyonelce yönetilmesi gerekiyor. Şu ana kadar mali yapısı bozulan hiçbir firma olmadı. Hatta birçoğunun mali yapıları düzeldi." dedi.

Yılın iki ayı itibarıyla Türkiye ekonomisinin nasıl bir performans gösterdiğine dair soru üzerine Canikli, ekonomi açısından en kötü dönemin geride kaldığını söyledi. Para piyasalarındaki dalgalanmanın boyu ve şiddetinin azaldığını, azalmaya da devam edeceğini dile getiren Canikli, üretim ve istihdamda da en olumsuz tablonun geride kaldığını söyledi.

''GÖRECELİ BİR İSTİKRAR ORTAYA ÇIKTI''

Canikli, piyasalardaki dalga boyunun makul seviyelerde olacağının altını çizerek, "Bu süreç içinde zaman zaman günlük ciddi yüksek oranlı volatilite ortaya çıkabiliyor. Bunlara aldanmamak lazım. Bunlar da geçici. Özellikle 5-6 aydaki dalga boyuyla ve şiddetiyle kıyasladığımızda para piyasalarında son birkaç ayda göreceli bir istikrarın ortaya çıktığını söyleyebiliriz." diye konuştu.

''250 MİLYON LİRALIK ARSA BULUNDU''

Canikli, olağanüstü hal sürecinde TMSF'ye devredilen şirketler ve özellikle vatandaşların yoğun çalıştığı bazı şirketlerin taahhütlerini yerine getirememesi nedeniyle yaşanan mağduriyetlere dair soruya şu yanıtı verdi:

"Özellikle TMSF'ye devredilen ve konut alanında faaliyette bulunan şirketlerin bir kısmıyla ilgili ciddi mağduriyetler ve sıkıntılar var. Bunlardan bir tanesi Fi Yapı. Fi Yapı şu anda kayyum sıfatıyla TMSF'de. 5 bin 500 civarında konutun parası alınmış, tamamı tahsil edilmiş ama tamamlanmamış. Tamamlanma oranları değişik seviyelerde. Kaynağı da yok. Firmanın bunları tamamlayacak 250 milyon lira civarında bir kaynağa ihtiyacı var. Şöyle güzel bir gelişme oldu. Bir yerde bir arazisi olduğunu anladık. Bununla ilgili değerlemeler yapıldı. Onu paraya çevirerek kalan kısmı tamamlayıp bütün mağduriyetleri inşallah gidereceğiz."

Şu an itibarıyla 800'den fazla şirketin TMSF bünyesinde bulunduğunu bildiren Canikli, bunların toplam aktif büyüklüğünün 48 milyar lira civarında, cirolarının da 30 milyar liranın üzerinde olduğunu dile getirdi.