BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  DÜNYA

İngiltereye yerleşeceklere müjde

İngiltere, Türkler'in bireysel girişim ve yerleşim haklarını uygulamaya geçiriyor.

Abone ol

İngiltere, Avrupa Adalet Divanı'nın Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde bireysel girişim ve yerleşim haklarını düzenleyen Ankara Anlaşması ile ilgili kararını ''ilke olarak'' uygulamaya karar verdiğini bildirdi.

Karara göre, İngiliz İçişleri Bakanlığı bu ülkeye yerleşmek isteyen Türk vatandaşları ile bu ülkeye kaçak da olsa giriş yaptıktan sonra iş kuran Türk vatandaşlarının başvurularını değerlendirmeye alacak.

Karar, davası Avrupa Adalet Divanı tarafından ele alınarak sonuca bağlanan Mehmet Darı adlı Türk vatandaşını temsil eden Kuddüs Avukatlık Bürosu avukatları tarafından, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli'nin de katıldığı bir toplantıda basına açıklandı.

Avukat Hakan Camuz, Avrupa Adalet Divanı'nın bireysel olarak İngiltere'de iş kurmak ve bu ülkeye yerleşmek isteyen Türk vatandaşları ile bu ülkeye kaçak da olsa giriş yaptıktan sonra iş kuran Türk vatandaşlarının başvurularının değerlendirmeye alınması gerektiği yolundaki kararından sonra, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın uzun süreherhangi bir açıklama yapmadığını hatırlattı.

İçişleri Bakanlığı tarafından dün hazırlanan resmi bir yazının kendilerine iletildiğini belirten Camuz, Bakanlık'ın Adalet Divanı kararını uygulamaya "ilke olarak" karar verildiğini bildirdiğini söyledi.

Bunun, herhangi bir Türk vatandaşının, iyi hazırlanmış bir fizibilite planı, yeterli sermayenin varlığı ve sermayenin yasal yollardan edinildiğini kanıtlayarak Türkiye'deki İngiliz konsolosluklarına bireysel girişim ve oturum başvurusu yapabileceğ ianlamına geldiğini kaydeden Camuz, aynı şekilde İngiltere'ye hangi yolla girmiş olurlarsa olsunlar, bu ülkede iş kurmuş ancak oturum başvuruları reddedilmiş, kaçak durumuna düşmüş kişilerin de tutuklanma ya da sınırdışı edilme korkusu yaşamadan aynı başvuruyu yapabileceklerini bildirdi.

"Karar bütün AB ülkelerinde geçerli"

Hakan Camuz, Adalet Divanı kararının Türk vatandaşlarına diğer bütün AB ülkelerinde de aynı başvuruyu yapma imkanı tanıdığına dikkat çekti.

Camuz, İngiltere'de iş kurmak ve oturum almak isteyen kişilerin başvurularını ciddi biçimde yapmaları ve bu başvuruları kendileri adına profesyonel hukuk firmalarının yapmasına karar vermeleri halinde de firma seçiminde özenli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli de, Adalet Divanı kararının Türk vatandaşları için yeni bir kapı açtığını ve çok sevindirici olduğunu söyledi.

Avrupa Adalet Divanı, 20 Eylül 2007 tarihinde aldığı kararla, İngiltere'ye iltica başvurusunda bulunan ve bu ülkede bulundukları süre içinde işyeri sahibi olan iki Türk vatandaşı Mehmet Darı ve Veli Tüm'ün Ankara Anlaşması gereği oturum sahibi olma talebini haklı bulmuştu.

Adalet Divanı, iki Türk vatandaşının dosyalarını birleştirerek görüşmüş ve kararı her iki dosya için almıştı. Avrupa Adalet Divanının İngiltere açısından "bağlayıcılığı" bulunan kararına göre, İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın bundan sonra ülkeye kaçak yollardan girmiş veya daha önce iltica başvurusunda bulunmuş Türk vatandaşlarının bireysel girişimci olarak çalışma ve oturum başvurularını değerlendirmeye almak zorunda kalacağı belirtilmişti.

Ancak İçişleri Bakanlığı bugüne kadar konuyla ilgili sessizliğini korumuştu.