İngiltere'de yayımlanan bir rapor, ülkenin geleceği açısından önem arz eden 10 dili konuşabilen insan sayısı bakımından "endişe verici bir açık" olduğu uyarısında bulundu.
Abone olİngiltere'de yayımlanan bir rapor, ülkenin geleceği açısından önem arz eden 10 dili konuşabilen insan sayısı bakımından "endişe verici bir açık" olduğu uyarısında bulundu.
Ekonomik, siyasal, kültürel ve eğitim alanlarında bir dizi faktörü inceleyen araştırmacılar, "gelecek 20 yılda İngiltere'nin dünyadaki refahı, güvenliği ve etkisi açısından önem taşıyacak" 10 dili belirledi.
İspanyolca, Arapça ve Fransızca'nın ilk üçe girdiği bu listede Türkçe 9. sırada yer aldı.
British Council tarafından hazırlanan raporda, okullarda daha geniş ve matematik ve fen bilgisine eşdeğer statüde bir dil eğitimi olması gerektiği vurgulandı.
Raporda, her yetişkinin en az bir yeni dil öğrenmesinin önemine dikkat çekildi.
British Council'dan John Worne, bu konuda adım atılmaması halinde İngiltere'nin "hem ekonomik hem de kültürel olarak" kayba uğrayacağını kaydetti.
Worne, "Sorun, yanlış dilleri öğretiyor olmamız değil, zira en çok öğretilen diller olan Fransızca, İspanyolca ve Almanca ilk 10'da yer alıyor." dedi.
İngiltere'de daha çok kişinin dil öğrenme fırsatını kullanması çağrısı yapan Worne, ayrıca Arapça, Çince ve Japonca gibi yeni dillere yönelmek gerektiğini vurguladı.
Daha önce 4 bin kişi ile yapılan bir anket, İngiltere'de yetişkinlerin %75'inin bu dillerden hiçbirini sohbet edecek düzeyde konuşamadığını ortaya koymuştu.