BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'den üç ebeveynli tüp bebek tekniğine onay

İngiltere, üç kişinin DNA'sı kullanılarak tüp bebek oluşturulmasına izin veren ilk ülke olmaya aday. Bu konuda bu yıl taslak yasal düzenlemelerin yapılması, iki yıl içinde de kullanıma sunulması planlanıyor.

Abone ol

İngiltere, üç kişinin DNA'sı kullanılarak tüp bebek oluşturulmasına izin veren ilk ülke olmaya aday.

Bu teknik için bu yıl içerisinde taslak yasal düzenlemelerin yapılması ve iki yıl içinde de kullanıma sunulması planlanıyor.

Uzmanlar üçlü tüp bebek tekniğiyle, anneden çocuğa geçen bazı tehlikeli ve ölümcül mitokondrial hastalıkların önlenebileceğine inanıyor.

Karşıtları ise bu tekniğin etik olmadığını ve İngiltere'yi kaygan bir zemine sürükleyeceğini, sözkonusu hastalık riski olan çiftlerin evlatlık edinme ya da başka bir kadının yumurtasını kullanma yöntemini kullanabileceğini söylüyor.

Vücudun enerji ihtiyacını karşılayan mini enerji kaynağı olarak bilinen mitokondria, yumurta yoluyla anneden bebeğe geçiyor.

Hatalı mitokondria ile doğum riski 1/6500. Bu durumda bebeklerin vücudu enerjisiz kalıyor ve kas zayıflığı, körlük, kalp hastalıkları ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Üçüncü şahıs DNA'sı

Araştırmalar donör yumurtası kullanılarak bu hastalıkların önlenebileceğini ortaya koydu.

İngiltere'de yılda 10 çiftin bu tedaviden faydalanacağı tahmin ediliyor.

Fakat mitokondrianın kendisi ayrı DNA'ya sahip olduğu için, bu durumda bebeklere anne ve babalarının dışında üçüncü bir şahsın da DNA'sı aktarılmış oluyor.

İngiltere'de hükümetin sağlık danışmanı Profesör Dam Sally Davies, bilim insanlarının yeni yöntemler geliştirerek bu hastalıkların kalıtsal geçişini engellediğini ve çocuklarının sağlıklı olmasını isteyen birçok aileye umut verdiğini söyledi.

Davies, "Hayat kurtaran bu tedaviyi bir an önce kullanıma sunmalıyız." dedi.

Bazı hassas sorunların olduğunu kabul eden Davies, mitokondrianın değiştirilmesi konusunda "kişi olarak rahat olduğunu" ifade etti.

Bu tedaviyle doğan bebekler, anne ve babalarından 20 bin gen alırken donörden de 37 mitokondria geni almış olacak.

Böylece insanın genetik mirası değişecek ve bunun etkisi kuşaktan kuşağa aktarılmış olacak.

Human Genetics Alert başkanı Dr David King ise bu tedavi yöntemine karşı çıkarak, çizginin aşılmasına ve ileride öjenik bebek tasarımlarının yapıldığı bir piyasanın oluşması ihtimaline dikkat çekiyor.

Bu yıl içerisinde yapılacak taslak düzenlemelerin önümüzdeki yıl son halini alması ve parlamentoda tartışılıp oylamaya sunulması bekleniyor.