İngiltere Başbakanı David Cameron, Pakistan ziyareti sırasında, İngiltere'nin geçmiş politikalarının dünyanın birçok sorununun arkasında olduğunu itiraf etti.
Abone olİngiltere Başbakanı David Cameron'ın Pakistan ziyareti sırasında sarfettiği "İngiltere dünyanın pek çok sorunun arkasında" sözleri ve Kenya'daki Mau Mau isyanının kanlı şekilde bastırılmasına ilişkin yokolduğu sanılan binlerce dosyanın ortaya çıkması, ülkede imparatorluk tarihi ve emperyalizm anlayışının yoğun şekilde tartışılmasını tetiklemiş görünüyor.
Independent gazetesi, "Dünyanın tüm dertlerini İngiltere mi yarattı?" diye soruyor. Gazete, iklim değişikliğinden İsrail-Filistin sorunu ve Avustralya'nın ailelerinden koparılan aborijin çocuklarına değin 15 farklı meselede İngiltere'nin rolünü tartışıyor.
Gazetenin hükmü, ülkenin bunların üçte ikisinde azımsanmayacak bir rolü olduğu yönünde.
Guardian'da yazan Seamus Milne ise, dünyanın en sonu gelmez gerilimlerinin eski İngiliz koloni ya da manda bölgelerinde yaşanması tesadüf olmasa gerek diye yazıyor.
Guardian yazarı, Amerika ve İngiltere bir yana Fransa da Afganistan, Libya ve Fildişi sahilinde üç sıcak savaşa birden girmişken, imparatorluklar çağından ders almamanın tehlikeli olacağını söylüyor.
Seamus Milne, "Nasıl Avrupalı güçler imparatorluklarını Hristiyan Batı medeniyetini yayma arkasına sığınarak kurdularsa, şimdi de çağdaş liberal emperyalizm insan hakları bayrağını açıyor'' diyor.
Yazar, şöyle devam etmiş:
"Nicolas Sarkozy, Batı'nın Libya'ya müdahalesini 'koruma sorumluluğuna' dayanan yeni bir küresel yönetişimin modeli olarak gösterdi. Ancak dünyayı bölüp yönetmiş aynı güçlerin kendi iradelerini dayatmak için mazareti olduğu sürece koruma sorumluluğu ne koruma ne hak sağlayacak; sadece emperyalizmin mirasını pekiştirecektir... "