BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.965,36
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'den AİHM'de reform talebi

Strasburg'da İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlarına seslenecek Cameron'un kapsamlı reform talep edeceği öğrenildi.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, bugün Strasburg'da ziyaret edeceği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kapsamlı bir reforma tabi tutulması talebini dile getirecek.

Mahkeme yargıçlarına seslenecek Cameron'un, AİHM'nin ulusal yargı kararlarının temyiz makamı olarak görev almasın yönelik eleştirilerini dile getireceği öğrenildi.

Cameron, AİHM'nin bunun yerine kuruluş gerekçesi olan “ciddi insan hakları ihlallerine” odaklanmasını talep edecek.

BBC'nin siyaset editörü James Landale, Cameron'un AİHM'nin kapsamlı bir reformdan geçmesi için uygun bir dönemde bulunulduğunu düşündüğünü belirtiyor.

Landale, özellikle mahkemenin yılda 150,000 dosyayı ele almak durumunda kalmasından hareketle eleştirilerini dile getirmesi beklenen Cameron'un AİHM'ye taşınabilecek dosyaların sınırlandırılması çağrısında bulunacağını söylüyor.

Cameron'un, davaların AİHM tarafından incelenmesi için yeni kuralların tanımlanması gerektiğini savunacağı böylece "önemsiz davalar" yerine "ciddi insan hakları sorunlarına" odaklanılabileceğini savunacağı belirtiliyor.

İngiltere Başbakanı'nın konuşmasında ayrıca "AİHM, gerekli olmayan durumlarda ulusal yargı kararlarına müdahale ederek saygınlığına zarar vermemelidir" diyeceği öğrenildi.

Cameron, nihai yargı kararlarının Strasburg'da değil ulusal yargı tarafından alınması gerektiği konusunda kapsamlı bir fikir birliğine ihtiyaç duyulduğunu düşünüyor.

"Reform, parti içi muhalefeti tatmin etmez"

Yorumcular, Başbakan Cameron tarafından öne sürülecek reformların, AİHM'ye eleştirilen bakan kesimlerin beklentilerini tatmin edip etmeyeceği konusunda soru işaretleri bulunduğuna dikkat çekiyor.

İngiltere'de Cameron'un Muhafazakar Partisi'nden bazı milletvekilleri, AİHM'nin geçmişte aldığı bazı kararlara şiddetle karşı çıkmışlardı.

Terör zanlılarının sınır dışı edilememesi ve mahkumların oy kullanabilme hakkı gibi tartışmalı AİHM kararları, Muhafazakâr milletvekillerinin AİHM'den çekilmek gibi bazı yaptırımları talep etmelerine yol açmıştı.

İngiltere'de koalisyonu Liberal Demokratlarla birlikte oluşturan Muhafazakâr Parti'nin AİHM'den çekilmeyi gündeme getirmesi ise bir hayli güç görünüyor.

AİHM eleştirilerine mesafeli duran muhalefetteki İşçi Partisi ise Başbakan Cameron'u “parti içi muhalefeti tatmin etmek uğruna AİHM hakkında, aslı olmayan söylentilerin sözcülüğünü yapmakla” suçluyor.