BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,80
ALTIN 2.969,27
HABER /  GÜNCEL

İngiltere'de büyüme kime yarar?

İngiltere’de ekonomik kutuplaşmanın perçinleneceğini ortaya koyan "Büyümeden Kim Kazançlı Çıkıyor?" adlı rapora göre ülke istikrarlı büyüme açısından altın çağa bile girse alt ve orta gelirli ailelerin yaşam standartları 2020’ye kadar düşecek.

Abone ol

Maliye bakanının refah harcamalarında yeni kesintiler tasarladığı bir süreçte İngiltere'de gelir uçurumunun derinleştiğini ortaya koyan bir rapor, ciddi siyasi devrimler olmadığı takdirde yoksulların büyümeden faydalanamayacağını ortaya koyuyor.

Observer'ın, “İngiltere’de orta sınıfın yok oluşu” yorumlarıyla detaylı biçimde sayfalarına taşıdığı ve İngiltere’de ekonomik kutuplaşmanın perçinleneceğini ortaya koyan bağımsız rapor, ülke istikrarlı büyüme açısından bir altın çağa bile girse, alt ve orta gelirli ailelerin yaşam standartlarının 2020’ye kadar düşeceği belirtiliyor.

Kapağında “Şok yeni rapor bölünmüş Birleşik Krallık’ın kasvetli geleceğine işaret ediyor” başlığıyla yer verdiği haberinde “Bakan refah harcamalarında 10 milyar sterlinlik yeni bir kesinti planlarken, bağımsız rapor zenginler daha da zenginleşirken, fakirlerin daha da fakirleşiyor” diyor ve biyle giderse orta sınıf diye bir tabaka kalmayacağına dair endişelere işaret ediyor.

Observer, İngiltere’de derinleşen gelir eşitsizliğinin kışkırtıcı bir analizi olarak nitelediği Büyümeden Kim Kazançlı Çıkıyor? adlı raporun gelirleri düşmeye mahkûm yoksul tabaka ile yaşam standartları yükselmeye devam edecek olan üst tabaka arasında giderek kutuplaşan bir ulusun karamsar resmini ortaya koyduğunu yazıyor.

Habere göre Brighton’da Nick Clegg liderliğindeki Liberal Demokratların kendilerini “adilliğin” partisi olarak pazarladıkları siyasi konferans sezonunun açıldığı bu hafta sonunda araştırma, siyasiler için geniş kapsamlı sorunları ortaya koyacak.

Gazete, hükümet üzerinde tasarruf tedbirlerini gevşetmesi ve büyümeyi tetiklemesi konusunda baskılar artarken, çalışma ekonominin yeniden canlanmasının bile İngiltere’nin bölünmekte olan toplumunun sorunlarını çözemeyeceğinin açıkça ortaya koyduğunu söylüyor.

Observer, en alt düzeyde kazancı olan tabakanın gelecekteki refahı pek çok cephede siyasi devrimlere bağlı diyor ve cepheleri şöyle sıralıyor: çalışan kadınların sayılarının artırılması, eğitim ve kalifiye emek gücünün güçlendirilmesi, geliri en alt sınırda olanların maaşlarının artırılması.

Habere göre rapor bunlar sağlanmadan, tipik alt gelirli bir aile 2020’ye kadar gelirlerinin yüzde 15 oranında azaldığına tanık olacağını gösteriyor.

Bu arada 2016’ya kadar refah harcamalarında 10 milyar sterlinlik yeni bir kesinti öngören Maliye Bakanı George Osborne, İngiltere’nin yoksullarına “savaş açmakla” suçlanıyor, diyor gazete.