BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  GÜNCEL

İngiltere yine yaptı yapacağını

İngiltere daha iki hafta önce 200 kişinin patlamalarda öldüğü Madrit'i İstanbul'dan daha güvenli ilan etti.

Abone ol

İngiltere Türkiye'nin 2004 yılında turizm açısından verimli geçmesi için yaptığı çalışmaları sekteye uğratacak bir tavır aldı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi yüksek terorizm tehdidi altındaki ülkeler kategorisinden yine çıkarmadı. İstanbul'da Kasım 2003'te meydana gelen patlamalara dikkat çeken İngiliz yetkililer, vatandaşları için yaptığı seyahat tavsiyelerinde Türkiye'nin siyasi, dini ve ekonomik değerlerini sembolize eden yerlerinin risk altında olduğunu ididia etti.

Bu iddialar üzerine özellikle Noel tatili sonrası en uzun tatil sayılan Paskalya'da turist bekleyen yatırımcıları üzdü. Yatırımcılar İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın kendi vatandaşları için hazırladığı seyahat tavsiyelerinin, dünyanın önde gelen turizm acentelere için rehber niteliği taşıdığını belirterek, Bunun sonuçlarının büyük olacağına dikkat çekti.

Rahatsızlık iletildi

Ayrıca İngiltere, Türkiye için "Terür" uyarısı yaparken, İspanya'yı es geçti. İngiltere'nin bu tavrı karşısında Dışişleri Bakanlığı harekete geçerek, duyulan rahatsızlığı Londra Büyükelçiliği aracısılığıyla İngiliz Makamlara iletti.

Görüşmelerde Türk yetkililer, Madri'de patlayan bombaları da örnek gösterdi. Ancak İngiliz yetkililer ilginç bir savunma yaptılar:
"Ülkelerin konumlarının kıyaslanması yanlış olur"
Türk yetkililerinin detaylı anlatımları karşısında ise, İngiliz makamları seyahat acentalarında Türkiye'ye yönelik ithamların yumuşatılacağı sözünü verdi.

Turizm Bakanlığı yetkilileri ise özellikle yurt dışı temsilciliklerinde ve ikili görüşmelerde bu konuyu sık sık gündeme taşıdıklarını belirtti. Kültür ve turizm Bakanlığı yetkilileri, İngiltere Dışişleri Bakanlığı'na seyahat bültenlerinde Türkiye'ye yönelik bu tür terör uyarılarının yer almasından duyulan rahatsızlığı iletti.