BIST 9.636
DOLAR 34,64
EURO 36,36
ALTIN 2.930,51
HABER /  EKONOMİ

İngiltere ve Çin güç birliği peşinde

Çin Başbakanı Li, Londra’da, hem Çin hem de İngiltere ekonomisinin yararına uzun süreli anlaşmalara imza attı.

Abone ol

İngiltere Başbakanı David Cameron, “Bugün 14 milyar sterlinden fazla hacmi olan hem Çin hem de İngiliz halkı için istihdam ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi güvence altına alan anlaşmalar imzaladık” dedi.

Cameron, Çin Başbakanı Li Kiçiang'ın İngiltere’deki üç günlük resmi ziyareti kapsamında düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülkenin ikili ticaretinin hızla artış kaydettiğini belirterek, “Son birkaç yılda Çin’le ikili ticaretimizi daha da geliştirdik. Grafikler bunu gösteriyor. Ticaretimiz rekor seviyede. İhracatımız 2013 yılında yüzde 15 oranında artış kaydetti. Son beş yılda rakamlarımız iki kattan fazla arttı” diye konuştu. 

İngiltere’nin Çinli yatırımcılar için en popüler yatırım alanlarından birisi olduğunu vurgulayan Cameron, “İngiltere, AB’de Çin yatırımlarına, nükleer yatırımlar da dahil olmak üzere en açık ülkedir. Bugün 14 milyar sterlinden fazla hacmi olan hem Çin hem de İngiliz halkı için istihdam ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi güvence altına alan anlaşmalar imzaladık” ifadelerini kullandı.

Cameron, konuşmasında iki ülkenin ekonomik potansiyelinin büyüklüğüne dikkati çekerek, İngiltere’nin AB ve Çin arasındaki ticaretin artırılması, serbest ticaret anlaşmasının imzalanması konusunda ilerlemenin kaydedilmesini desteklediğini söyledi.

İngiltere ve Çin arasındaki ortaklığın ekonomik anlaşmaların ötesinde olduğunu belirten Cameron, Çin’in ekonomik gücünün artmasının beraberinde Çin’e dünyada uluslararası barışın sağlanmasında da sorumluluklar getirdiğini kaydetti.

Çinli meslektaşlarıyla uluslararası barış ortamının sağlanması için birlikte çalışmaktan memnuniyet duyacağını belirten Cameron, “Bugün aşırıcılık ve terör tehdidini, Irak’ta kötüleşen durumu, Irak hükümetinin kapsayıcı politikalar uygulayarak ülkeyi bir bütün halinde tutması için ihtiyaçlarını ve Ukrayna’yı konuştuk" dedi.

-"Büyük bir enerji oluşturabiliriz"

Çin Başbakanı Li Kiçiang ise konuşmasında, iki ülkenin ortak çıkarlarının olduğunu belirterek, “Ekonomik büyüme için işbirliği ve kapsayıcı kalkınma için ortaklaşa çalışıyoruz” dedi. 

Çin’in mevcut ekonomik kalkınmışlığının İngiltere ile henüz kıyaslanamayacağını belirten Li, bunun iki ülke adına ortaklaşa çalışmak için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini söyledi.

Li, “İngiltere’nin büyük bir teknolojisi var ve bu Çin’in büyük pazarıyla birleştirilebilir. Bunu yaparak çok büyük bir enerji oluşturabiliriz. İşbirliğimizi derinleştirmeliyiz. İşbirliğimiz sadece ortak ticaret hacmimizi 100 milyar dolara çıkararak değil, aynı zamanda şirketlerimizin daha iyi politikalar uygulamasını sağlayarak genişletmeliyiz. Reform ve inovasyon alanlarında ortaklaşa çalışmaya hazırız” diye konuştu.

Gelecek dönemde devlet bursları ile Çin’den 10 bin öğrencinin İngiltere’de eğitim göreceğini belirten Li, iki ülke arasında özellikle İngiltere’ye eğitim için gelen öğrencilere gerekli kolaylığın sağlanması konusunda bazı adımların atıldığını ifade etti.

Bir gazetecinin İngiltere Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in, Çin’in daha önce “geniş çaplı ve sistematik insan hakları ihalelerinden sorumlu” olduğu yönündeki eleştirilerine ilişkin sorusuna Li, farklı ülkelerin insan hakları konusunda farklı anlayışlarının olabileceğini belirterek, “Çin anayasasında insan haklarına saygı duyulması ve korunması gerektiği belirtilmiştir. Son 30 yılda 600 milyon insan yoksulluktan kurtarıldı” yanıtını verdi.