BIST 9.941
DOLAR 35,36
EURO 36,44
ALTIN 3.025,90
HABER /  GÜNCEL

İngiltere vatandaşlarını Suriye'yi terk etmeye çağırdı

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, kalmaları yönünde acil bir zorunlulukları yoksa İngiltere vatandaşlarının güvenlik durumu giderek kötüleşen Suriye'den ayrılmalarını istiyor. Bundan önce ABD de benzer bir uyarı yayımlamıştı.

Abone ol

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Suriye'de giderek kötüleşen güvenlik durumundan dolayı bu ülkede bulunan vatandaşlarına, şayet kalmalarını gerektiren çok zorunlu bir nedenleri yoksa, ayrılmaları çağrısında bulundu.

Suriye'de son iki gün içerisinde siyasi değişim talep eden 100'ü aşkın protestocunun güvenlik güçlerince öldürüldüğü bildiriliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, göstericilerin öldürülmesi karşısında dehşete düştüğünü söyleyerek, ''Suriyeli yetkililerin halkın meşru taleplerine yanıt vermesi gerektiğini'' belirtti.

Bu ay başında ABD hükümeti de vatandaşlarına Suriye'den ayrılmaları tavsiyesinde bulunmuştu.

Suriye'de beş haftadır süren olayların en kanlısı cuma günü yaşandı. Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtlarının düzenlediği gösteriler esnasında açılan ateş en az 75, kimi kaynaklara göre 100 dolayında kişinin ölümüne yol açtı.

Cumartesi günü ölenlerden bazılarının cenazeleri sırasında düzenlenen protestolara da güvenlik güçleri ateş açarak karşılık verdi ve en az 12 kişinin öldüğü bildiriliyor.

Suriye'de geçen ayın ortalarından beri süren olaylarda en az 280 kişinin öldüğüne inanılıyor.

Şiddet olaylarını kınayan Suriyeli iki milletvekili istifa etti.

Söz konusu milletvekillerinden Nasır el-Hariri El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Oğullarımı kalleş mermilerden koruyamadığıma göre, artık parlamentoda kalmamın bir anlamı yok. Görevimden ayrıldığımı böylece duyuruyorum." dedi.

Beyrut'ta bulunan BBC muhabiri Owen Bennett-Jones, Suriye hükümetinin sokakları boşaltmak ve asayiş sağlamak için gerçek mermi kullanılmasını kararlaştırmış göründüğünü belirtiyor.

Muhabirimiz, Suriye'de birçoklarının açıkça Cumhurbaşkanı Esad yönetiminin sona ermesi çağrısında bulunması yüzünden, hükümetin ayakta kalabilmek için yoğun bir çarpışma içine girdiğini kaydediyor.

Ölümlerin çoğunun ülkenin ortasındaki Humus, güneydeki Ezra ve başkent Şam'ın banliyösünde meydana geldiği haber verildi.

Suriye'nin resmi haber ajansı, şiddet olaylarının silahlı suç çetelerinin işi olduğunu bildirdi.

Eylemcilerin talepleri

Suriye'deki eylemciler basın kuruluşlarına gönderdikleri açıklamada, Baas Partisi'nin feshedilmesini ve yerine demokratik çok partili bir sistem kurulmasını istediklerini belirttiler.

Ayrıca güvenlik teşkilatlarının yeniden yapılandırılması ve siyasi düşünce suçlularının serbest bırakılması isteniyor.

"Suriye Yerel Örgütlenme Komiteleri" adıyla yayımlanan bildiride talepler şöyle sıralandı:

  • İşkence, cinayet, tutuklamalar ve şiddete son verilmesi.
  • Devletin gösterilerde ölenler için üç günlük yas ilan etmesi.
  • Ölümlerle ilgili soruşturma başlatılması ve bulgular ışığında adli sürecin işletilmesi.
  • Tüm siyasi tutsakların serbest bırakılması.
  • Cumhurbaşkanının görev süresinin iki dönemle sınırlandırılması dahil Suriye Anayasası'nda değişiklikler yapılması

Ülkenin tüm organları üzerinde mutlak denetimi olan Beşar Esad, göstericilere geçmişte çok partili yaşam ve siyasi mahkumların serbest bırakılması sözleri vermişti, ancak bunlar hayata geçirilmedi.

Fakat Beşar Esad, göstericilerin talepleri doğrultusunda, 48 yıldır yürürlükte olan olağanüstü hal uygulamasını yakın zaman içinde kaldırdı.