BIST 9.420
DOLAR 34,34
EURO 36,38
ALTIN 2.839,23
HABER /  GÜNCEL

İngiltere, sınırına ulaşan 'yalnız' çocukları geri gönderdi

İngiliz sınır görevlilerinin Dover Limanı'ndaki uygulamalarına odaklanan rapora göre, ayak basar basmaz sığınma başvurusu yapmayı düşünemeyen göçmen çocuklar Fransa'ya geri gönderildi.

Abone ol

İngiltere'de sınır kontrol görevlilerinin İngiliz limanlarına varır varmaz sığınma başvurusu yapmayan çocukları, yapılan gizli bir anlaşma doğrultusunda Fransa'ya geri gönderdiği ortaya çıktı.

İngiltere'nin çocuklardan sorumlu temsilcisi Maggie Atkinson, 1995'te yapılan bir 'centilmenlik anlaşması' sayesinde seyahat belgeleri olmaksızın ve tek başlarına yolculuk yapan çocukların en geç 24 saat içinde sınırdışı edildiğini duyurdu.

Atkinson'ın duruma müdahalesi ardından Sınır İdaresi'nin uygulamayı durdurduğu açıklandı.

Atkinson şimdi, bu uygulamadan kaç çocuğun etkilendiğine ışık tutmaya çalışıyor.

'Kent'te karaya çıkmak' başlıklı raporunda, İngiltere'nin Dover Limanı'na beraberinde bir ebeveyn olmaksızın ulaşan çocukların durumunu ele alan Atkinson "bunlar başında olduğum birimin muhatap olduğu en korunmasız çocuklar arasında." dedi.

Yetkiliye göre tek başına ve vize/pasaport gibi belgeleri olmaksızın İngiltere'ye giden çocuklar sığınmacılar içinde nispeten az sayıda.

Dahası bunların da büyük bölümü, daha önceden çevrelerinden duydukları ile fikir sahibi ise ülkeye ayak basar basmaz sığınma talebi için başvuruyor.

Ancak bu çalışma, sayıları az da olsa bazı çocukların aslında varolan haklarından mahrum bırakıldığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler'in Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca bu çocukların korunmaya ve insani yardıma hakkı olduğunu vurgulayan Atkinson, onların da yerel yönetimlerin ülkedeki bir yetime sağladığı bakım hizmetlerinden yararlanmaya hakkı olduğuna dikkat çekti.

Rapor ise sayısı bilinmemekle birlikte bazı çocukların bu haktan mahrum kaldığını gösteriyor.

Atkinson, BBC'ye, "Beraberinde bir büyük olmayan bu çocuklar genellikle 14-16 yaşlarında. Çok zor koşullar içindeki savaş yaşamış ülkelerden veya baskıcı rejimlerden geliyorlar" dedi.

"Örneğin gelen Afgan oğlan çocukları, ortalama iki yılda iki kıtayı en korkunç koşullar altında geçiyor. Kimi zaman insan tüccarlarının eline düşüyor, sömürülüyor, kimi zaman muazzam paralar verip bunu karşılamak için çalışmak zorunda kalıyorlar" diye konuştu.

İngiltere'nin Kent bölgesindeki Dover Limanı'na yalnız olarak ulaşan çocukların durumunu soruşturan Atkinson, sınır görevlilerinin kendisine uygulamaya zemin oluşturan 'centilmenlik anlaşması'nın bir kopyasını gördüğünü söyledi.

2010 yılında en az yedi çocuğun bu şekilde Fransa'ya yollandığını bildiren Atkinson "muhtemelen başkaları da var" dedi.

Aynı yıl 1.700 kadar 'yalnız çocuk' ise sığınma başvurusunda bulunmuş.

Atkinson, 'centilmenlik anlaşması doğrultusunda' Fransa'ya geri gönderilen çocuklar hakkında bir kayıt tutulmadığını, Fransa'ya ulaştıklarında ise 'ortadan kaybolduklarını' söyledi.

Anlaşmanın 1995 ile 2011 Ağustos ayı arasında uygulandığı; uygulamanın sadece Dover'da değil, Newhaven ve Southampton limanlarında da geçerli olduğu bildiriliyor.

Göçmenlikten Sorumlu içişleri bakan yardımcısı Damian Green, raporu memnuniyetle karşıladıklarını bu ay içinde de konu hakkında daha ayrıntılı açıklama yapacaklarını söyledi.

Green, halihazırda Dover'a ulaşan çocukların polisle mülakatının çocuk yolculuk yorgunluğunu atlatıp bir avukatça temsil edilir hale gelene dek bir kaç gün ertelendiğini bildirdi.