İngiltere hükümetinin, insan hakları sicilinin tartışmalı olduğunu kabul ettiği ve aralarında AB tarafından silah ambargosu uygulananların da bulunduğu ülkelere askerî malzeme satışı için üç bin ihracat ruhsatına onay verdiği ortaya çıktı.
Abone olİngiltere hükümetinin, insan hakları sicilinin tartışmalı olduğunu kabul ettiği ülkelere askerî malzeme satışı için üç bin ihracat ruhsatına onay verdiği ortaya çıktı.
Avam Kamarası Silah İhracatının Kontrolü Komisyonu tarafından hazırlanan bir rapora göre, halen geçerli olan ve 27 ülkeyi kapsayan ihracat ruhsatlarının değeri 12 milyar sterlini aşıyor.
Hükümetin onay verdiği yeni ruhsatlarla silah ihraç edilebilecek ülkeler arasında Çin, İran ve Suudi Arabistan da var. Komisyon'un özellikle Sri Lanka'ya yapılacak silah satışının çok ciddi soru işaretleri yarattığını vurguluyor.
Silah İhracatının Kontrolü Komisyonu'nun Başkanı Sir John Stanley, verilen ihracat ruhsatlarının sayısı ve silah satış hacmi karşısında şaşkınlığa düştüğünü ifade etti.
İngiltere'nin verdiği yeni ruhsatlar içinde, İran'a askerî elektronik teçhizat ve Avrupa Birliği'nin Pekin hükümetine uyguladığı silah ambargosuna rağmen Çin'e 1,4 milyar sterlin değerindeki askerî malzeme ihracat ruhsatları dikkat çekiyor.
'Şifreleme teknolojisi'
Öte yandan Parlamento Komisyonu, özellikle İsrail'e 7,7 milyar sterlin değerinde 'şifreleme teçhizatı ve şifreleme cihazları programları' olarak tanımlanan, malzeme satın alması için verilen ruhsatla ilgili hükümetten daha detaylı bilgi de talep etti.
İsrail'e 2013 yılının Şubat ayında verilen bu ruhsat, var olan tüm ruhsatların değerinin yüzde 50'sine karşılık geliyor.
'Şifreleme', silah satış ruhsatlarında sık kullanılan bir ifade. Farklı teknolojiler için kullanılan bu ifade, çoğunlukla, iki farklı kullanım alanı olabilecek teknolojiler için gündeme geliyor. Bahsedilen teknoloji, hem barışçı sivil amaçlarla hem de güvenlik ve askerî amaçlarla kullanılabiliyor.
Stratejik denetimli mallar
Aynı haber Independent gazetesinde de manşetten duyurulmuş bugün. Gazete İngiltere hükümetinin insan hakları ihlallerinden dolayı eleştirdiği devletlere 12,3 milyar sterlinlik silah satışı yapılmasına izin verdiğini yazıyor.
Gazete, Parlamento'daki bir grup milletvekilinin detaylı araştırmaları sonucunda ortaya çıkan bilgilerin İran, Çin, Sri Lanka, Rusya, Belarus ve Zimbabve'ye 'stratejik denetimli malların' satıldığına işaret ettiğini aktarıyor.
Independent'ın haberine göre Suriyeli muhaliflere stratejik malzemelerin gönderildiği dönemde Suriye hükümetine satış yapılmasına olanak veren ruhsatlar da askıya alınmamış.
Gazete ayrıca İran ve Rusya'ya malların satılması için ruhsatlar verildiğini ve bu iki ülkenin de Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçlere açıkça yardım ettiklerine dikkat çekiyor.
Habere göre bu ülkelere ek olarak İngiltere'nin 80'li yıllarda savaşa girdiği Arjantin'e de askerî malzeme satılmasına izin verilmiş olması sert biçimde eleştirilmiş.
Gazete ayrıca İsrail'e ve işgal altındaki topraklara 7,7 milyar sterlinlik askeri mal satışının bugüne kadar kamuoyuyla paylaşılmadığını yazıyor.