BIST 9.645
DOLAR 34,59
EURO 36,28
ALTIN 2.986,99
HABER /  GÜNCEL

İngiltere parlamentosu Libya müdahalesini tartışıyor

Avam Kamarası ülkenin Libya müdahalesindeki rolünü tartışıyor. Muhalefet kara kuvvetlerinin kullanılmasından kaygılı.

Abone ol

İngiltere meclisi ülkenin Libya müdahalesindeki rolünü tartışılıyor.

Başbakan David Cameron'ın milletvekillerini askeri operasyonlarla ilgili bilgilendireceği tartışmanın bütün gün sürmesi bekleniyor.

Tartışmanın sonunda ülkenin askeri müdahaleye katılımı üzerine bir oylama yapılacak.

Kaddafi hedefte mi?

Meclis tartışmaları öncesi BBC'ye konuşan İngiltere dışişleri bakanı William Hague, Kaddafi'nin hedef alınıp alınmadığı sorusunu cevapladı.

Hedefler konusunda spekülasyon yapmak istemediğini söyleyen Hague, "her şey insanların nasıl davranacağına bağlı" dedi.

Hague, "durumun o kadar basit olmadığını" ve hedef belirlenirken "bölgedeki sivil varlığının göz önünde bulundurulması gerektiğini" de ekledi.

Ülkenin savunma bakanı Liam Fox ise Kaddafi'nin hedef olup olmadığı sorusunu, "Bu bir olasılık ancak böyle bir durumda yaşanabilecek sivil kayıpların göz önünde bulundurulması gerekir" dedi.

Fox sözlerine, "Sivil kayıplarını önleme konusunda çok dikkatliyiz. Bunun nedenleri hem insancıl, hem de Libya rejimine propaganda fırsatı vermemek" diye devam etti.

Cameron desteği yitirebilir

İngiltere'nin Libya'ya askeri müdahalesinin dayanağı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1973 sayılı kararı.

Karar, Libyalı sivilleri korumak için "tüm gerekli müdahaleleri" onaylıyor.

Ancak Amerikan savunma bakanı Robert Gates, sivilleri koruma hedefini genişletmenin "çok farklı ülkeleri bir araya getiren koalisyonu" bölebileceği uyarısını yapıyor.

BBC'nin siyaset muhabiri Norman Smith, İngiltere'nin kara kuvvetlerini kullanması olasılığının parlamentoda kaygı uyandırdığını belirtiyor.

Smith, İşçi Partisi'nin şu ana kadar Muhafazakar Parti ve Liberal Demokratlardan oluşan koalisyon hükümetine Libya konusunda destek verdiğini, ancak BM kararındaki muğlak dilin üç partiyi de rahatsız ettiğini söylüyor.

BM kararında, "işgalci bir gücün" kullanılamayacağı belirtiliyor ancak bu muğlak ifadenin Libya'yı işgal etmeyi hedeflemedikleri sürece koalisyon güçlerinin kara saldırısını mümkün kılabileceği yorumu yapılıyor.

Smith, özellikle de İşçi Partisi'nin hükümetten İngiliz kara kuvvetlerinin Libya müdahalesinde kullanılmayacağı sözünü istediğini anlatıyor.

Kamuoyunun Libya hava sahasının uçuşa kapatılmasını desteklediğini söyleyen Smith, İngiltere'nin askeri müdahaleye katılım derecesinin artmasının bu desteği düşürdüğünün altını çiziyor.

Smith, kamuoyu desteği düşerse Cameron'a şimdiye kadar parlamentodan verilen desteğin de çekilebileceğini de ekliyor.

İngiltere'nin de içinde olduğu uluslararası koalisyon, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Katar'ı da içeriyor.