BIST 9.916
DOLAR 35,19
EURO 36,64
ALTIN 2.961,48
HABER /  GÜNCEL

İngiltere: Müslümanlar arasında şeriat uygulaması artıyor

İngiltere'de şeriat uygulamalarının giderek arttığı ve her yıl binlerce Müslümanın hayatlarında karşılaştıkları sorunları şeriat konseylerinde çözmeye yöneldiği açıklandı.

Abone ol

İngiltere'de yaşayan binlerce Müslümanın, boşanma taleplerinden ticari ve mali anlaşmazlıklara kadar çok çeşitli konularda şeriat konseylerine başvurduğu bildiriliyor.

Civitas adlı düşünce kuruluşunun 2009 yılında yayımladığı bir raporda göre, Birleşik Krallık'ta tahminen 85 şeriat konseyi faaliyet gösteriyor. Son beş yılda, Londra'nın doğusundaki Leyton semtinde yer alan ve ülkedeki en büyük konsey olan "İslami Şeriat Konseyi" gibi kurumlara gelen davaların sayısında büyük artış olduğu kaydediliyor.

Leyton'daki konseyde görevli Şeyh el-Haddad, "Son 3-5 yıldır bize gelen davalar üç kat arttı. Her ay ortalama 200-300 davayla uğraşıyoruz. Müslümanlar dinlerine giderek daha fazla bağlanıyor ve bizim sunduğumuz olanakların farkına varıyor." dedi.

Ancak resmi olmayan konseylerin herhangi bir yasal yetkisi yok ve herhangi bir ceza uygulatamıyorlar.

Şeriat konseyleri, yalnızca özel hukuk davalarına bakmakla birlikte, birçok Müslüman, gönüllü olarak dini liderlerce verilen hükümlere uyuyor.

Örneğin Solihull'dan 28 yaşındaki Ömer Hannan, işlettiği temizlik şirketindeki İngiliz Müslüman ortaklarıyla arasında anlaşmazlık belirince İngiliz mahkemesine değil, şeriat konseyine başvurduğunu anlatıyor.

Hannan, "Konsey benim manevi ilkelerime uygun düşüyordu, o yüzden de şeriat mahkemesine gittim. Ayrıca anlaşmazlık çok hızlı bir şekilde, 3-4 ay içince çözüldü. Ve sadece 200 sterlin kadar bir masrafı oldu. İngiliz hukuk sistemine başvursaydım, maliyetin ne olacağını tahmin edin siz." diyor.

Talep artıyor ama eleştiriler de geliyor

Şeriat konseylerine talebin artmasıyla, kimi İngiliz hukuk şirketleri de bu pazardan pay alma hevesinde.

Müslüman avukat Aina Khan, Londra'daki hukuk bürosunda ilk şeriat bölümünü kurdu. Khan, "İlgilendiğim kişilerin çoğunluğunun 50 yaşından genç olması beni şaşırtıyor. Bu insanlar, hem Müslüman, hem de İngiliz kimliklerini korumak isteyen kişiler. Dolayısıyla, sorunlarına tek bir çatı altında, her iki hukuk sistemini de tatmin edecek çözümler getiriyorum." dedi.

Birleşik Krallık'ta şeriat konseylerine talebin artmasıyla birlikte, bazı gruplar, şeriatın kadınlara karşı ayrımcılık güden uygulamaları bulunduğunu belirtiyorlar.

İran ve Kürt Kadınlarının Hakları Örgütü, şeriat uygulamasına son verilmesi için kampanya yürütüyor.

Örgüt yetkilisi Diana Nammi, "Birçok kadınla konuştuk, hepsi de aynı şeyi anlatıyor. Şeriatın kendilerine aradıkları adaleti sağlamadığını söylüyorlar. Şeriat konseylerinde erkekler egemen ve kararlar, erkeklerin yararı gözetilerek alınıyor." dedi.

İran ve Kürt Kadınlarının Hakları Örgütü, ülkede hiçbir dini hukuk uygulaması olmaması gerektiğini, yargı önünde tüm kadınlar için ancak bu şekilde eşitlik sağlanabileceğini vurguluyor.

Ancak Şeyh Haitham el-Haddad, şeriat uygulamasının yasaklanamayacağını savunarak, "Biz kimseyi zorla sokmuyoruz kapımızdan içeri. Kendi istekleriyle geliyorlar bize. Bizi yasaklarsanız, o zaman İngiliz Müslümanları, başvuracak başka bir yer bulur. Birçoğu yurt dışındaki Müslüman ülkelere gider, oralarda da onları koruma imkanı ortadan kalkar." diyor.