BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

İngiltere İrana tecrit tehtidi

Ortadoğu'da gerilimi düşürmek için Avrupa ülkeleri de devreye girdi. İngiltere, İran'ın geri adım atmasını istedi.

Abone ol İngiltere Başbakanı Gordon Brown, nükleer programıyla ilgili olarak büyük güçlerin teklifini reddetmesi durumunda İran'ın büyük bir tecritle karşı karşıya kalacağını söyledi.

İsrail meclisi Knesset'te konuşan ilk İngiliz başbakanı olan Brown, İsrail'in yanında olduklarını belirterek, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın "İsrail'i haritadan silme" tehditlerinin "tamamen nefret uyandırıcı" olduğunu ifade etti.

Brown, İran'ın nükleer programını askıya alması ve görüşme tekliflerini kabul etmesi ya da büyüyen tecride ve sadece bir ülkenin değil, dünyadaki tüm ülkelerin kolektif yanıtına hazır olması gerektiğini kaydetti.

İran'a yönelik olarak BM kanalıyla 3 yaptırım kararına öncülük ettiklerini söyleyen Brown, ABD ve Avrupalı ortaklarıyla İran'ın nükleer silah programını engelleme kararına da öncülük etmeyi sürdüreceklerini kaydetti.

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, nükleer faaliyetlerinden vazgeçmesi karşılığında İran'a mali ve diplomatik yardım teklif etmişti. Nükleer silah yapmasından korkulan Tahran yönetimi, silah yapacağı iddialarını reddederek nükleer çalışmalarının enerji üretme amaçlı olduğunu belirtiyor.

Knesset'teki konuşmasında İsrail-Filistin barış sürecine de değinen Brown, barışın elle tutulacak kadar yakında olduğunu ve taraflardan ABD'nin Annapolis konferansının sunduğu fırsatı kaçırmamalarını istedi.