BBC'ye açıklama yapan üst düzey İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, kaçırılan Avrupalıların kurtarılması amacıyla, örgütlere ödenen fidye parasının 'terörizme' destek olduğunu söyledi.
Abone olİngiltere Dışişleri Bakanlığı, kaçırılan kişilerin serbest bırakılması karşılığında örgütlere ödenen fidye paralarının doğrudan 'terörizmi desteklediği' uyarısı yaptı.
BBC'ye açıklama yapan İngiltere Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri kaçırılan Avrupalıları kurtarmak için ödenen paralarla Yemen, Mali ve başka yerlerde düzenlenen saldırılar arasında doğrudan bağlantı bulunduğunu da belirtti.
Sorunun giderek daha da kötüleştiğini belirten yetkililer, son beş yılda kaçırılan kişiler için örgütlere ödenen paranın yaklaşık 60 milyon dolar olduğunu tahmin ediyor.
Haziran ayında düzenlenen bir G8 ülkeleri zirvesinde, insan kaçıranlara fidye ödenmemesi kararı alınmıştı.
Ancak bu ülkelerin uygulamada, hâlâ fidye ödemeye devam ettikleri tahmin ediliyor.
Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin Yemen ve başka birçok yerde elçiliklerini geçici olarak kapatmasına yol açan saldırı tehdidinin öncesinde El Kaide'nin Yemen'deki kolu İsviçreli, Avusturyalı ve Fin rehinelerin serbest bırakılması karşılığında 22 milyon dolar fidye almıştı.
Paranın, komşu bir körfez ülkesindeki aracılar üzerinden örgüte teslim edildiği bildirilmişti.
Güvenlik uzmanı Aimen Deen, "Para esas olarak alınıp birkaç kategoriye bölünüyor ve örgütün farklı bölümlerine aktarılıyor." diyor.
Harcamalar fidye parasından
Deen paranın aktarıldığı el-Kaide birimleri arasında silah alımından, eğitim kamplarının giderlerinden ve silahlı eğitimin giderlerinden sorumlu birimleri sayıyor.
Güvenlik uzmanı ayrıca, örgütün patlayıcılar için bazı kimyevi maddeler elde etmek zorunda olduğunu ve militanların seyahatleri ve tuttukları daireler için de paraya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Üst düzey dışişleri yetkilileri, Mali'de yaşanan çatışmaların öncesinde, örgütün kuzey Afrika'daki kollarından İslami Mağrip'teki El Kaide'nin İspanyol, İsviçreli ve İtalyan rehineleri karşılığında aldığı paralarla zenginleştiğine de dikkati çekiyor.
Mali'de örgütün sığınaklarından birine giren Fransız askerlerinin ele geçirdiği belgelerde, el-Kaide'nin bölge komutanlarından Abdülmelik Drukdal'ın Yemen'deki bir komutana giderlerin büyük çoğunluğunun fidye paralarıyla karşılandığını yazdığı bir mektup da yer alıyordu.
Vatandaşları el Kaide tarafından kaçırılan Batılı ülke hükümetleri, kaçırılan kişilerin başlarına silah doğrultulmuş olarak görüntülenmesi ve bu görüntülerin yayınlanmasının toplumda büyük tepki yaratması nedeniyle bu kişileri kurtarmak için fidye ödemek dahil olmak üzere birçok yönteme başvuruyor.