Görev süresi sona eren İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, NATO skandalı ve IŞİD/PKK ittifakıyla ilgili son dakika açıklamalar yaptı. İngiliz büyükelçi kirli ittifakı itiraf ettiği açıklamalarında 'bunu desteklemedik' dedi.
Abone olİNGİLTERE’nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, terör örgütleri YPG/PYD ve DEAŞ arasında Rakka’da yapılan anlaşmaya ilişkin, "Bu anlaşmayı kesinlikle desteklemedik. Koalisyon, böyle anlaşma yapıldığını biliyordu ama bunu durduramadı.” değerlendirmesinde bulundu.
Moore, Diplomasi Muhabirleri Derneğinin (DMD) düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Konuşmasına Türkçe başlayan Moore, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bildiğiniz gibi Türkiye, benim ve eşimin kalbinde çok özel bir yer tutuyor. Genç bir adam olarak, ikinci katip olarak 1990 yılında buraya geldim. Çıraklık dönemini burada geçirdim. Aynı zamanda Türkiye, bizim burada aile olduğumuz yer, evimiz oldu.” diye konuştu.
FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında İngiltere'nin Türkiye'ye destek veren ilk ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Moore, o gece İngiltere Dışişleri Bakanı'nın desteğini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na çok geçmeden ilettiğini hatırlattı.
PYD / IŞİD KİRLİ İTTİFAKI İTİRAFI : Moore, “Rakka’da terör örgütleri YPG ile DEAŞ arasındaki tahliye anlaşması hakkında önceden bilginiz var mıydı?” sorusuna, “Bu anlaşmayı kesinlikle desteklemedik. Ama sorunuza net bir yanıt vermek gerekirse koalisyon böyle anlaşma yapıldığını biliyordu ama bunu durduramadı.” yanıtını verdi.
Büyükelçi Moore, “Durduramadı, derken neyi kastediyorsunuz?” sorusu üzerine ise şunları söyledi: “Değerlendirmeleri sahada bu gruplar tarafından böyle bir karar alındığı ve bunu durdurabilme durumunda olmadıklarıydı. Bu anlaşmayı desteklemediklerini ve kötü bir fikir olduğunu açıkça ifade ettiler.”
NATO TATBİKATI SKANDALI : NATO tatbikatındaki skandalı değerlendiren Moore, "Bu, hem Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı utanç verici bir olay. Ancak NATO Genel Sekreteri (Jens Stoltenberg) ve Norveçlilerin hemen özür dilediğini de göz önünde tutmak lazım. Bunun ne kadar can sıkıcı olduğunun farkına vardılar ve hiç tereddüt etmeden bir an önce özür dilediler. Bunun bir iki kişinin işi olduğunu, NATO'nun işi olmadığını vurgulamak önemli." ifadesini kullandı.
Moore, önemli bir NATO ortağı ve üye ülkeler içinde en büyük ordulardan birine sahip olan Türkiye'nin NATO'dan uzaklaştığı yorumlarının yersizliğine işaret etti. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alması kararını değerlendiren Moore, "S-400 tamamen Türkiye'nin egemen kararıdır. Türkiye almak isterse alır. Bu bir Rus ekipmanı olduğu için elbette bir uyum meselesi gündeme gelecektir." dedi.