Stockholm'den gazeteci Osman İkiz, İngiltere'nin Avrupa'nın kuzeyine yönelik açılımlarını irdeliyor.
Abone olAvrupa Birliği liderler zirvesindeki veto kararıyla Almanya ve Fransa'nın sert tepkisine hedef olan İngiltere Başbakanı David Cameron, kıtanın kuzeyiyle ilişkilerini derinleştiriyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron'un girişimiyle geçen yıl ilki Londra'da yapılan kuzey ülkeleriyle, Baltık ülkeleri ve İngiltere başbakanlarının katıldığı zirve toplantılarının ikincisi bu yıl Stockholm'de düzenlendi.
Dokuz ülke başbakanının katıldığı zirveye İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ev sahipliği yaptı.
''Kuzeyin Geleceğinin Forumu'' başlığı altındaki zirvede ekonomik büyüme, kadınların iş yaşamına daha aktif katılımı ve emeklilik yaşının yükseltilmesi konularında görüş alışverişi yapıldı. On kadından dördünün girişimci olmayı başardığı Letonya bu konuda örnek ülke olarak gösterildi.
Emeklilik yaşı yükseltilecek
Emeklilik yaşının yükseltilmesi, başbakanların üzerinde en fazla konuştukları konu oldu.
İsveç Başbakanı emeklilik yaşının 75'e çıkarılması gerektiği yolunda hafta başında İsveç için açıkladığı modelin bütün ülkeler için geçerli olduğuna işaret etti.
Ortalama yaşama süresinin uzaması nedeniyle önümüzdeki yıllarda emeklilik fonlarının maaşları ödeyemeyecek duruma geleceğine dikkat çeken İsveç Başbakanı, kendi kendini finanse eden emeklilik sisteminde çözüm için daha uzun çalışmanın kaçınılmaz olduğunu savundu.
Yeni nesillerin yaklaşık 100 yıl yaşayacaklarını söyleyen Fredrik Reinfeldt, hükümetlerin günü kurtarmak yerine uzun vadeli politikalar üretmek zorunda olduklarını vurguladı.
Norveç örneği beğenildi
Norveç ve İzlanda başbakanlarının ülkelerinde uyguladıkları sistemle ilgili anlattıkları diğer liderlerin de ilgisini uyandırdı.
Emeklilik yaş sınırını 67'den 62'ye indirip daha uzun süre çalışmanın kişilerin isteğine bırakıldığını belirten Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, bu uygulamaya geçilmesiyle birlikte 62 yaşından sonra çalışmak istyenlerin arttığını söyledi.
İzlanda Başbakanı da emeklilik yaşının 67 olmasına rağmen 72 yaşına kadar isteyenin çalışabildiğini ve emeklilik yaşı gelenlerin çoğunun da bunu tercih ettiğini bildirdi.
İngiltere ikircikli
Başbakanlar arasında çalışma yaşının uzatılması konusunda görüş birliği sağlanmış olmakla birlikte bunun nasıl bir yasal zemin dayandırılacağı netlik kazanmadı.
Özellikle İngiltere Başbakanı David Cameron, emeklilik yaşının yükseltilmesini sendikalara kabul ettirmenin zorluğuna işaret etti.
Kamu sektöründeki sendikalara bunu kabul ettirmenin olanaksız olduğunu söyleyen Cameron, çözüm olarak paralel sistemler kurulabileceğini öne sürdü.
İngiltere Kuzey Birliği mi kurmak istiyor?
Zirve tartışılan konularla haber olurken, gazetelerin yorum köşelerinde İngiltere'nin niyeti üzerinde duruldu.
Geçen yıl böyle bir zirve geleneğini başlatan David Cameron'ın ''asıl niyeti acaba ne'' sorusuna yanıt aradılar.
Avrupa Mali Birliği'ne katılmayan ve AB'nin bağlayıcı kararlar almasına öteden beri karşı çıkan İngiltere'nin kuzey ülkeleri arasında birlik oluşturmanın zemini için böyle bir girişimde bulunmuş olabileceğine dikkat çektiler.
Dagens Nyheter gazetesinin başyazısında da ''Umarız bu zirve AB'de ayrılıkları tetiklemez'' görüşüne yer verildi.