İngiltere, Falkland adaları konusunda devam eden gerginlik nedeniyle Arjantin ordusuna yapılan tüm ihracatı durdurma kararı aldı.
Abone olİngiltere, Falkland adaları konusunda devam eden gerginlik nedeniyle Arjantin askeri kuvvetlerinin ihtiyaçları için yapılan tüm ihracatı durdurma kararı aldı.
İngiltere hükümeti bu kararın, "Arjantin'in, İngiltere'den yapılan ticaret ve ihracatı hiçbir biçimde Falkland adaları üzerinde ekonomik abluka için kullanmasına izin vermemek" için alındığını belirtti.
İngiltere 1998'den bu yana Arjantin'e, bu ülkenin askeri kapasitesini geliştirmeyecek, yalnızca aynı seviyede devamını sağlayacak ürünler satıyor.
Son beş yıldır İngiltere'nin Arjantin ordusuna yaptığı satışlar 5,3 milyon dolar civarında.
Arjantin Falkland adalarının kendisine ait olduğunu söylüyor; ancak 1833'ten bu yana adalar İngiltere'nin denetiminde bulunuyor.
Bu egemenlik sorunu nedeniyle 1982'de iki ülke arasında savaş çıkmıştı.
Arjantin'e ihracat
İngiltere Ticaret Bakanı Vince Cable, Avam Kamarası'na yaptığı yazılı açıklamada, Arjantin'e yönelik ihracat politikasının hemen yürürlüğe girecek şekilde sıkılaştırıldığını duyurdu.
Cable, "Arjantin'in, Falkland sakinlerinin ekonomik çıkarlarına zarar vermeyi amaçlayan girişimleri karşısında" hükümetin bu ülkeye yönelik ticaret politikasını yeniden ele aldığını belirtti.
İngiltere'nin son beş yılda Arjantin ordusuna yönelik satışlar için verdiği ihracat lisansı sayısı 67'yi, ticaret hacmi de 5,3 milyon doları buluyor.
İhraç edilen ürünler arasında, uçak ve filika motorları için yedek parçalar ve mevcut askeri kapasiteyi korumaya yönelik diğer materyaller bulunuyor.
Falkland çekişmesi
Arjantin, Malvinas olarak adlandırdığı Falkland adalarının egemenliği sorununu İngiltere ile görüşmek istemiş, fakat İngiltere hükümeti, ada sakinlerinin onayı olmadan bu konuyu konuşmayacağını bildirmişti.
Daha önce Arjantin ve Güney Amerika ticaret bloku MERCOSUR üyesi diğer ülkeler, limanlarında Falkland bandralı gemilere demirleme izni vermeme kararı almış, İngiltere de bunu Falkland ada sakinlerine ekonomik ambargo uygulama olarak adlandırmıştı.
Arjantin ise, yakın geçmişte İngiltere'nin Kraliyet Donanması destroyerini Güney Atlantik'e göndermesini "militerleşme" girişimi olarak nitelemiş ve Birleşmiş Milletler'e şikayette bulunmuştu.