BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL

İngilizlerin konsolosluklara yaptığı garip başvurular

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın yıllık raporunda, konsoloslukların aslî görevlerinin yanısıra, çocuk sahibi olmak isteyen kadınlardan, gürültücü horozlara kadar pekçok farklı başvuruyu değerlendirdikleri belirtildi.

Abone ol

Tüm ülkelerde olduğu gibi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı ve ona bağlı olarak dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan büyükelçilikler, vatandaşlarının isteklerini yerine getirmek ve gereken hizmetleri sağlamak için çalışıyorlar.

İngiltere büyükelçiliklerinin ve konsoloslukların en çok uğraştığı sorunlar, vatandaşlarının hastalanması, hukukî meseleler, güvenlik güçleriyle yaşanan sorunlar ve tutuklamalar.

Peki, gürültücü bir horozla ilgilenmek de konsolosluğun işi mi?

'Olimpiyat bileti var mı?'

Sesi fazla çıkan bir horozun susturulması talebi, geçen yıl İngiliz vatandaşlarının konsolosluklardan beklediği hizmetlerden biri oldu.

Dışişleri Bakanlığı, hazırladığı 2012-13 raporunda, başka ülkelerde yaşayan İngiliz vatandaşlarından gelen taleplere de yer verdi.

Geçen yıl yapılan en yaygın başvurulardan biri Londra'da düzenlenen Olimpiyat Oyunları için bilet sağlanması oldu.

Roma'da yaşayan bir İngiliz vatandaşı ise, yaptırmak istediği bir dövme için, konsolosluktan özel bir ifadenin çevirisinin yapılmasını istedi.

Yayımlanan rapora göre konsolosluklarda görev yapan personel, bir milyondan fazla başvuruyu değerlendirdi.

Geçtiğimiz yıl ülke dışındaki 52,135 İngiliz vatandaşına farklı sorunları konusunda yardım edildi.

'Söyleyin kocama...'

Dışişleri verileri, konsolosluklara gelen başvurular arasında en sık rastlananların tutuklamalar, hastalık, ölüm ve kavgalar olduğunu gösteriyor.

Rapora göre, İngiliz vatandaşlarının, yaşam tarzlarıyla ilgili sorunları da artan oranda konsolosluklara yansıttıkları görülüyor.

İsrail'in başkenti Tel Aviv'deki İngiliz konsolosluğuna başvuran bir kadının şikâyeti kocasıyla ilgiliydi.

Başvuruda bulunan kadın, kocasının sağlığına dikkat etmediğini belirterek, "Söyleyin forma girsin, sağlıklı yemekler yesin ki çocuk sahibi olabilelim" diye yardım istedi.

'Bu kadın kimin nesi?

Malezya'nın Kuala Lumpur kentindeki konsolosluğa başvuran bir çift, çocuklarını bir uluslararası okula gönderebilmek için çalışanlardan para yardımı talebinde bulundu.

İsveç'in Stockholm kentindeki bir İngiliz ise, konsolosluktan, internette tanıştığı bir kadının kim olduğunun araştırılmasını istedi.

Konsolosluğun aslî görevlerinin yanında giderek artan diğer talepler nedeniyle İngiltere Dışişleri Bakanlığı, tüm güney Avrupa ülkelerinden gelen başvuruları değerlendirmek için 2011 yılının Şubat ayında İspanya'nın güneyindeki Malaga'da bir çağrı merkezi kurdu.

Çağrı merkezi bugüne dek 131 binin üzerinde başvuruyu değerlendirdi. Yetkililer, bu başvuruların yüzde 39'unun 'yaşam tarzı' konusundaki talepler olduğunu belirtiyorlar.

Çağrı Merkezi'nin Başkanı Steve Jones, yoğun başvuruların değerlendirilmesinde konsolosluk elemanlarına yardımcı olmayı amaçladıklarını söyledi. Pek çok garip başvuruyla da uğraştıklarını anlatan Jones, "Örneğin bir vatandaş, 1942-1955 yılları arasında Deniz Kuvvetleri personelinin kullandığı kol saatlerinin markasını öğrenmek istedi" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, tüm personelin, kendilerine 'gerçekten' ihtiyaç duyan vatandaşlara hizmet vermek için yoğun çaba sarf ettiğini vurguluyor.