İngiliz Guardian, Financial Times ve Daily Telegraph gazeteleri Pazar günü yapılacak referandumuyla ilgili yorumlarda bulundu.
Abone olGuardian gazetesi, referandumun sonucunun Türkiye'nin gelecekteki bölgesel ve uluslararası rolü açısından ciddi etkileri olabileceğini yazdı.
Türkiye'de muhalefet partilerinin anayasa değişikliğinde karşı çıktığı noktaları hatırlatan gazetede, şu ifadelere yer verdi:
"Hükümetin referandumdaki başarısızlığı, Türkiye'nin ekonomik canlanmasını sarsabilir, ordu içindeki gerici unsurları cesaretlendirebilir, dini gerilimleri yükseltebilir ve Kürt sorunu çözüm çabaları önündeki engelleri artırabilir."
Gazete, hayır oyu çıkması durumunda, Türkiye'nin komşularına yönelik ve bölgesindeki ılımlaştırıcı rolünün de olumsuz etkilenebileceği yorumunu yaptı.
Financial Times gazetesi referandumun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'ye duyulan güvenin ölçümü olduğu yorumunu yaptı.
"Bunun Erdoğan'ın, seçmenlerin onayı için girdiği en zorlu yarış olabileceğini" kaydeden gazete ayrıca, referandumdan "evet" çıkmasının Erdoğan'ın üçüncü bir dönem için seçilmesi ve 2012 yılında cumhurbaşkanlığına muhtemelen eğilim göstermesine katkıda bulunabileceğini, "hayır" çıkması durumunda ise bunun muhalefeti canlandırıp, istikrarsız koalisyon hükümetlerine dönüş korkusu yayabileceğini kaydetti.
Daily Telegraph gazetesi ise referandum değerlendirmesine, "muhaliflere göre, Anayasa değişiklikleri batının kilit önemde müttefiki olan bu ülkenin İslamileşmesinin yolunu açabilir" ifadesiyle başlıyor.
Gazete, AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesinden bu yana Türkiye'nin Müslüman komşularına yaklaştığını ve NATO üyeliğini sürdürmesinde önemli rol oynayan laik bakış açısından uzaklaştığı yorumunu da yaptı.
ECONOMIST: ‘ERDOĞAN BU İŞİ ÜSTESİNDEN GELEBİLECEK Mİ?’
İngiliz Economist dergisi de bu haftaki sayısında anayasa değişikliği referandumuyla ilgili bir makaleye yer verdi.
Ankara ve İstanbul'dan kaleme alınan ve Başbakan Erdoğan'ın bir generalin altındaki halıyı çekerken resmedildiği karikatürle birlikte dergide yer alan makalenin başlığı "Erdoğan bu işin üstesinden gelebilecek mi?"
Makale şu ifadelerle başlıyor:
"Bir Kürt olan Salih Sezgin, 1980'de generaller iktidarı ele geçirdiğinde Diyarbakır cezaevindeymiş... Türkler, 12 Eylülde oylamaya sunulacak Anayasal reformları onaylarlarsa, Salih Sezgin ve darbe ile birlikte tutuklanan ve işkence gören Türkiye'deki yarım milyondan fazla kişiye karşı bu korkunç suçları işleyen subaylar ceza muafiyetinden mahrum olacaklar."
Başbakan Erdoğan'ın yapacağı reformları "1980 Eylülünde darbeyi yapanlara karşı bir hançer olarak olarak hazırladığını" yazan dergi, ancak Erdoğan'ı eleştirenlerin, değişiklikleri Atatürk'ün laik cumhuriyetine nihai bir saldırı olarak gördüklerini kaydetti.
Economist, sıradan seçmenin referandumu AK Parti ile ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi arasındaki bir yarış olarak gördüğünü de belirtti.
Dergi, Erdoğan'ın Diyarbakır'daki mitingde ''Kürtlerin uzun süredir talep ettiği tümüyle yeni bir Anayasa sözü verdiğini'' de belirterek, ancak Barış ve Demokrasi Partisinin (BDP) referandumu boykot etme çağrısı yaptığını anımsattı.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da tümüyle yeni bir anayasayı savunduğunu ve yüzde 10 barajının kalkmasından yana olduğunu belirten dergi, ''güvenilir ve reformcu bir muhalefetin yokluğunun şimdiye kadar Türkiye demokrasisinin zayıflıklarından biri olduğunu ancak Kılıçdaroğlu'nun bu dengesizliği gidermeye hazır ve referandum sonucunun bu açıdan önemli olduğunu'' yazdı.