BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,72
ALTIN 2.993,25
HABER /  DÜNYA

İngilizler referanduma 'hayır' dedi

İngiltere'de seçmenlerin yüzde 42'si referandum için sandık başına gitti.

Abone ol

İngiltere'de halk, "Alternatif Oy" seçim sistemine "hayır" diyerek, mevcut seçim sisteminin değişmesini istemedi.

Ülkede 36 yıl aradan sonra ilk kez yapılan referandumla, halka, mevcut seçim sistemi yerine "Alternatif Oy" (AV) seçim sistemine geçilip geçilmemesi gerektiği soruldu.

Ülke genelinde seçmenlerin yüzde 42'si referandum için sandık başına gitti. İngiliz basını, oyların yarısından fazlasının sayıldığını ve şu ana kadarki sonuçlara göre seçmenlerin yaklaşık yüzde 70'inin "Alternatif Oy" seçim sistemine geçilmesine "hayır" dediğini aktardı. Referanduma katılımın en az olduğu yer ise, yüzde 35,4 ile başkent Londra oldu.

Referandum sonucuyla, İngiltere'de dar bölge ve çoğunluk esasına göre düzenlenen, yani her seçim bölgesinde en çok oyu alan kişinin doğrudan milletvekili seçildiği sisteme devam edilecek.

Referanduma sunulan "Alternatif Oy" seçim sistemiyle ise, seçmenlerden, adayları sıralamaları istenecek ve seçilebilmek için herhangi bir adayın yüzde 50 oy oranına ulaşması gerekecekti.

İngiltere'de Başbakan David Cameron'ın liderliğindeki koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti AV'ye, mevcut sistemin adil olduğunu savunarak, "hayır" dedi. Koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokrat Parti seçim sisteminin demokratikleşmesi gerektiğini kaydederek "evet" derken, muhalefetteki İşçi Partisinde farklı görüşler mevcuttu.

Ülkede son referandum 1975 yılında, İngiltere'nin o dönem ki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna katılımına ilişkin yapılmıştı. Geçen yıl ülkede yapılan genel seçimde hiçbir siyasi parti hükümeti oluşturacak çoğunluğa ulaşamayınca, Muhafazakar Parti ile Liberal Demokrat Parti koalisyon hükümeti kurmuştu. Koalisyon hükümeti kurma pazarlıkları sırasında, Liberal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Nick Clegg ülkedeki seçim sisteminin değiştirilmesi konusunu şart olarak öne sürmüştü.

YEREL SEÇİM'DE LİBERAL DEMOKRATLARIN YENİLGİSİ

İngiltere'de referandumla birlikte ayrıca başkent Londra dışında toplam 279 yerel yönetim için 9 bin 500'ten fazla belediye meclisi üyesinin seçilmesi için sandık başına gidildi.

279 yerel yönetimden 269'undaki oyların sayımı tamamlandı. Buna göre, 269 yerel yönetimden 149'unu Muhafazakar Parti, 56'sını İşçi Partisi, 10'unu ise Liberal Demokrat Parti aldı. 54 yerel yönetim de diğer siyasi partilerden seçildi. Sonuçlara göre, Liberal Demokrat Parti yerel yönetimdeki sandalyelerinin neredeyse yarısını kaybetti. İşçi Partisi ise bir önceki yerel seçime göre 25 bölgede daha kazanarak, oylarını artırdı.

Liberal Demokrat Parti ile ilgili kötü sonuç ve partinin Genel Başkanı Nick Clegg'in seçim bölgesi olan Sheffield'de bile yerel yönetimi muhalefetteki İşçi Partisinin adayına kaptırması, basının "Seçmenler, Liberal Demokratları sandıkta cezalandırdı" yorumuna neden oldu.

Geçen yıl yapılan genel seçimin ardından koalisyon ortağı Muhafazakar Parti'ye "çok fazla taviz vermekle ve parti programına uymamakla" eleştirilen Clegg, seçmenlerin yapılan kamu kesintileri nedeniyle Liberal Demokratları suçladığını ancak koalisyon hükümetinin ayakta kalacağını söyledi.

İSKOÇYA'DA ZAFER SNP'NİN

Seçmenler dün, İskoçya Parlamentosu için 129, Kuzey İrlanda Parlamentosu için 108, Galler Parlamentosu içinse 60 parlamenteri seçmek için de oy kullandı.

İskoçya Parlamentosunda resmi sonuçlara göre toplam 129 sandalyenin dağılımı şöyle; İskoçya Ulusal Partisi (SNP) 69, İşçi Partisi 37, Muhafazakar Parti 15, Liberal Demokrat Parti 5 ve diğer siyasi partiler 3. Bölgenin İngiltere'den bağımsızlığını savunan ve bu konuda referandum sözü veren SNP'nin, İskoçya özerk parlamentosunun kurulduğu 1999 yılından bu yana ilk kez oyların çoğunluğunu alarak, bu kadar başarılı oldu. Sonucun ardından, İşçi Partisi'nin İskoçya'daki adayı Iain Gray sonbaharda görevinden ayrılacağını söyledi. SNP'nin lideri Alex Salmond ise seçim zaferini helikopterle Edinburgh'a inerek kutlarken, İskoçya'nın bağımsızlık için referanduma gidebileceği yorumları yapılıyor.

Galler Parlemontosunda ise, İşçi Partisi 30, Muhafazakar Parti 14, Galler Partisi Plaid Cymru 11 ve Liberal Demokratlar 5 milletvekili çıkardı. Galler'de İşçi Partisinin zaferi ve Plaid Cymru'nun oy kaybı dikkati çekti. Kuzey İrlanda Parlamentosu milletvekili seçimi içinse sayım sürüyor.