BIST 10.261
DOLAR 32,70
EURO 35,15
ALTIN 2.442,52
HABER /  DÜNYA

İngilizi çıldırtan başörtüsü oldu

Rehinelerin görüntüleri İngiliz medyasını kızdırdı. Nedeni kadın askerin başörtüsü... Tepkiler ve askerin mektubu...

Abone ol

İran'ın alıkoyduğu 15 İngiliz askerinin görüntülerinin İran devlet televizyonunda yayınlanması İngiliz basınında geniş yankı buldu. The Times gazetesi, ''tutsakların İran'ın propaganda savaşı için teşhir edildiğini'' yazdı. Gazetenin başyazarı, İngiltere'nin İran üzerindeki baskısını sürdürmesi gerektiğini savundu.
 
Daily Mail gazetesi ise gözaltına alınanlar arasında bulunan kadın askerin başörtülü fotoğrafına ilk sayfasında yer verirken, sorunun çözümünde yetersiz kaldığını düşündüğü Dışişleri Bakanlığı'nı manşetten eleştirdi. 
 
Gazetenin manşetten verdiği haberde, "Bir İngiliz annesi, esir olarak devlet televizyonunda teşhir edildi. Başörtüsü takmaya zorlandı. Kendisini esir alanları övmek zorunda bırakıldı. Ve bizim kudretli Dışişlerimiz sadece 'bunun kabul edilemez olduğunu' söylüyor" ifadesi kullanıldı. 
 
The Daily Telegraph gazetesinin haberinde, İngiliz kadın asker Faye Turney'nin İran devlet televizyonunda, yanlışlıkla sınır ihlali yaptıkları için özür dilemeye zorlandığı, bu durumun İngiltere'de büyük bir öfkeye yol açtığı vurgulandı. 
 



The Guardian gazetesinin başyazarı da İran'ın tavrının "kabul edilemez" olduğunu belirterek, krizin aşılması için Türkiye, Suudi Arabistan, Irak ve AB'nin devrede olduğuna işaret etti. 

Kadın askerin ailesine gönderdiği mektup
 
3 yaşında bir kızı olan kadın asker Faye Turney'in mektubu da yayınlandı. Bu mektup, askerlerin görüntülerinin yer aldığı kayıtta da bulunuyordu. İşte o mektup:
 
"Sevgili Anne ve Baba,
 
Size tutuklu bulunduğum İran'dan yazıyorum. Olan biteni anlatmaya çalışacağım. İran karasularına girdiğimiz sırada botumuzdayken gözaltına alındık. Bunu yapmamış olmayı dilerdim çünkü şu an evimde sizin yanınızda olabilirdim. Bunu yaptığımız için çok üzgünüm, çünkü biliyorum ki aksi halde burada olmazdım.
 
Hepinizin bilmesini istiyorum ki iyiyim ve güvendeyim. Bana iyi bakılıyor. Günde üç öğün yemek veriliyor ve gerekli sıvı da sağlanıyor. İnsanlar dostane ve konuksever, şefkatli ve sıcak. İranlılara da karasularına girdiğimiz için bir mektup yazarak özür diledim.
 
Lütfen benim için endişelenmeyin, güçlü duruyorum. Umarım eve dönüp Molly'nin doğumgünü partisine İran halkından bir hediye ile gelmem uzun sürmez. Herkese özellikle Adam ve Molly'ye benim için iyi bakın.
 
Hepinizi her zamankinden daha çok seviyorum.
 
Bütün sevgimle
 
Faye"
 
İRAN - İNGİLTERE KRİZİ

İran Devrim Muhafızları, 23 Mart Cuma günü, Basra Körfezi'nde 15 İngiliz deniz piyadesini, "sınır ihlali" gerekçesiyle gözaltına almış, İngiltere ise askerlerinin körfezdeki Irak karasularında rutin denetleme sırasında ele geçirildiklerini ileri sürmüştü. //