BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,46
ALTIN 3.015,98
HABER /  GÜNCEL

İngiliz siyasetinde 'kedi' tartışması

İngiltere İçişleri Bakanı'nın yasadışı yoldan ülkeye giren bir kişinin 'kedi sahibi olduğu için' sınırdışı edilemediği iddiası İngiliz siyasetini karıştırdı.

Abone ol

İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May'in, yasadışı olarak ülkede bulunan bir kişinin sınırdışı edilmesinin ülkede bir evcil kedi sahibi olduğu için engellendiğini söylemesi tartışma kopardı.

May, bu açıklamayı iktidardaki Muhafazakar Parti'nin Manchester'daki yıllık kongresinde yaptı.

May, konuşmasında göç yasalarının değişmesi gerektiğini savunuyor; sabıkalı kişilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni dayanak olarak göstererek haklarındaki sınırdışı kararının uygulanmasının önüne geçtiğini anlatıyordu.

AB kuralları çerçevesinde İngiliz yasalarını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uymakla yükümlü kalan 'İnsan Hakları Yasası' bir süredir hükümetin hedefinde.

Sözleşme, bireylerin aile hayatlarını sürdürme hakları olduğunu teslim ediyor.

Ancak May'in sözleri kabinedeki siyasetçilerin tepkisini çekti. Adalet Bakanı Kenneth Clarke, kendisinin böyle bir vakayla ilgisi bir bilgisi olmadığını belirtti.

Clarke, "Kedi (açıklaması) beni şaşırttı. Bir kişinin sınırdışı edilmesine kedi sahibi oldukları için karşı çıkıldığına inanamam." dedi.

Kararı alan mahkemeden yapılan açıklamada ise, kimliği açıklanmayan kişinin İngiltere'de kalmasına bir kedinin değil, bir İngiliz vatandaşıyla ilişkisinin gerekçe gösterildiğini kaydetti.

May iddiasında ısrarlı

İçişleri Bakanı May ise iddiasının arkasında duruyor; 2008'de alınan mahkeme kararında bu kişi ve kız arkadaşının Maya adlı bir kedi sahibi olmasının 'aile yaşamı sürdüklerinin dayanağı' olarak gösterildiğini belirtiyor.

May konuşması sırasında 'insan hakları yasası ile öyküleri hepimiz biliyoruz' diyerek bunları şöyle sıralamıştı:

"Nafaka ödemediği kızı burada yaşadığı için ülkesine gönderilemeyen şiddete başvuran uyuşturucu kaçakçısı, burada bir kız arkadaşı olduğu için ülkeden çıkarılamayan soyguncu ve bakın bunu uydurmuyorum ama, bir kedisi olduğu için sınırdışı edilemeyen yasadışı göçmen...İşte bu nedenle ben, insan hakları yasasının kaldırılması gerektiğine inanıyorum."

Watergate skandalına ima ile Catgate veya Catfight (kedi kavgası, kadınlar arası kavga) olarak adlandırılan tartışma, İngiliz basınında da manşetlere hakim oldu.

Maya adlı kedi ya da sahiplerine ilişkin bilgiler kamuoyuna açıklanmıyor, ancak kedinin 'Başbakanlığın kadrolu kedisi Larry' ile boy ölçüşen bir siyasi üne kavuştuğunu söylemek yanlış olmaz.

İnternette de bu konuda yapılan şakalar dolaşıyor.

BBC siyaset muhabiri Rob Watson, bu tartışmanın ciddi bir siyasi açıklamayı gölgede bırakıp ortamı bulandırdığını kaydediyor.

Watson bununla birlikte, İngiliz kamuoyunun hükümetin göçmenlik ve insan hakları yasalarının suistimali konusunda daha katı bir siyasete yönelme fikrinin kamuoyunda geniş destek bulduğunu kaydediyor.