BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,76
ALTIN 2.995,92
HABER /  POLİTİKA

İngiliz servisi o bakanı da dinlemiş!

İngiliz gizli servisinin Mehmet Şimşek'in yanı sıra Ali Babacan'ı da dinlemişler!

Abone ol

2009'un nisan ve eylül aylarında Londra'daki G-20 zirvesine giden bakanlar Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in dinlendiği ortaya çıktı. Amaçları, ekonomik görüşlerini öğrenmekti

İngiltere'nin en önemli istihbarat ajanslarından Hükümet İletişim Merkezleri'nin (GCHQ) 2009 yılının nisan ve eylül aylarındaki G-20 toplantıları için Londra'da bulunan Türk bakanlar Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'le birlikte heyette bulunan yardımcılarını dinlediği iddia edildi. The Guardian gazetesinin yayınladığı belgelere göre GCHQ, G-20 toplantısına katılan yetkililerin bilgisayarlarını gözetledi, telefon konuşmalarını dinledi ve katılımcı ülkelerin ekonomi pazarlıklarıyla ilgili ne düşündüğünü İngiliz makamlara raporlardı. O dönemde Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı olan Mehmet Şimşek nisan ayındaki toplantıya katıldı.

'DEVRİM YARATAN TEKNİK'LE

Eylül 2009'da ise Türkiye'yi temsilen bu kez Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan Londra'daki zirveye katıldı. Gazetenin haberine göre, Türkiye adına katılan heyet nisandaki zirvede daha önce alınan finansal piyasaları rahatlamaya yönelik kararlara uyup uymayacağı, G-20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağı anlaşılmak üzere takip edildi. G-20 toplantılarında finansal düzenlemeler ve yeni reformlar tartışılıyordu.

GCHQ'nun nisan ve eylül aylarındaki toplantılarda "devrim yaratan teknik" olarak nitelenen ve ajansın merkezine kurulan 5 metreye 3 metre büyüklükteki özel ekrandan delegasyonların yaptığı telefon görüşmelerini görsel bir şekilde gerçek zamanlı olarak takip ettiği ve 45 analiste rapor hazırlattığı ortaya çıktı. ABD yönetimini zora sokan telekulak ve gözetleme skandalını ortaya çıkartan eski FBI ajanı Edward Snowden tarafından The Guardian'a verilen belgelerde İngiliz ajanların BlackBerry görüşmelerine kadar her türlü iletişim aracı üzerinde takibat yaptıkları iddia edildi.

O dönemde belgelerdeki bilginin aksine Londra'ya Şimşek'in değil, Babacan'ın gitmesi ise kafaları karıştırdı. Ancak servisin iki toplantıyı da dinlediğinin ortaya çıkması her iki bakanın da izlendiğini gösteriyor. Türkiye Dışişleri Bakanlığı iddiaların kaygı verici olduğunu bildirdi.
Açıklamada müttefik bir ülkenin bu tür bir faaliyette bulunmasının mümkün olmadığı ifade edilerek şöyle denildi: "Sözkonusu haberde yer verilen iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikârdır. Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. Nitekim bu konuda gerekli diplomatik girişimler yapılmıştır."

MEDVEDEV DE DİNLENMİŞ

ABD istihbarat kuruluşu Ulusal Güvenlik Ajansı'nın da (NSA) İngiltere'de bulunan ajanları vasıtasıyla G-20 zirvesi için nisan 2009'da Londra'ya gelen zamanın Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'i de dinlediği ortaya çıktı. Ajanların Medvedev'in görüşmelerinden elde ettiği bilgileri İngiltere, Avusturya, Kanada ve Yeni Zelandalı yüksek dereceli yetkililerle paylaştığı iddia edildi. NSA'in İngiltere'deki muadili GCHQ ile çok yakından çalıştığı ve ortak operasyonlar düzenlediği biliniyor.

'DOĞRUYSA GEREKEN YAPILACAK'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek iddialara sert tepki göstererek, "Bu iddialar doğru çıkarsa en sert şekilde kınanacak ve gereken yapılacaktır" dedi. Bakan Şimşek, The Guardian'ın iddialarına yönelik yazılı açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı'nın konuyu araştırdığını belirten Şimşek, "Bu iddialar doğru çıkarsa en sert şekilde kınanacak ve gereken yapılacaktır" şeklinde değerlendirmede bulundu.