Guardian gazetesi elektronik dinleme ve izlemeden sorumlu GCHQ'nun milyonlarca kişinin internet kamerası ile çektikleri görüntüleri kaydettiğini yazdı. GCHQ ise "Faaliyetlerimiz yasal" diyor.
Abone olİngiliz Guardian gazetesi, ülkenin istihbarat birimlerinden Hükümet İletişim Merkezi'nin (GCHQ) dünya çapında milyonlarca Yahoo kullanıcısının internet kamerası ile çektikleri görüntüleri tespit edip kaydettiğini yazdı.
Perşembe günü gazetenin internet sitesinde yayınlanan habere göre, "Optic Nerve" (Optik Sinir) adı verilen operasyonda Amerikan Ulusal Güvenlik Birimi (NSA) de İngilizlere yardımcı oldu. Görüntülerin 2008-2010 yılları arasında kaydedildiği iddia ediliyor. 2008 yılında altı aylık bir süre içinde 1 milyon 800 bin Yahoo kullanıcısından görüntü toplandığı öne sürülüyor.
GCHQ kullandığı sistem ile cinsel içerikli görüntüleri de kaydetmiş olabilir.
İngiliz gazetesi haberini, NSA'in eski çalışanlarından Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırdı.
Snowden geçen yıl da, NSA'in küresel casusluk programını ortaya çıkarmıştı. ABD'nin ısrarla iadesini istediği Snowden halen Rusya'da yaşıyor.
GCHQ ise tüm faaliyetlerinin yasalara uygun olduğunu vurguluyor.
Yahoo: Kabul edilemez
Dünyanın önde gelen şirketlerinden Yahoo, gecikmeksizin Guardian'daki haber ile ilgili bir açıklama yaptı.
Şirket GCHQ'nun söz konusu izleme programı hakkında kesinlikle bilgi sahibi olmadığını duyurdu.
Yahoo'dan yapılan açıklamada programın 'kabul edilemez" olduğu ve özel hayatın gizliliğinin ihlali anlamına geldiği belirtildi.
'1984'ü andırıyor'
Guardian gazetesine göre, GCHQ'nun izleme programında kullandığı sistem akıllara ünlü İngiliz yazar George Orwell'in 1949'da yayınlanan ve totaliter bir dünya kurgusundan bahsettiği "1984" adlı romanını getiriyor.
GCHQ özel programı ile "hedeflerini" izleyebiliyor, ya da faaliyetlerini takip altına almak istediği yeni "hedefler" tespit edebiliyor. Bu tip araştırmalar, internette çeşitli ya da gizli kullanıcı adları olan "terör zanlılarının" ya da suçluların tespit edilmesine yönelik çalışmalarda kullanılabiliyor.
"Optic Nerve" gibi programlar kullanıcı adları belli olmayan çok sayıda kişiden bilgi toplayabiliyor. Ancak bu programlar, bilgilerin hangi ülkelerin vatandaşlarından toplandığını tespit edemiyor.
GCHQ'nun İngiliz yasaları gereği NSA'in aksine, İngiltere vatandaşlarının veri tabanlarındaki bilgilerini "en düşük düzeye indirme ya da kaldırma" gibi bir sorumluluğu yok.