İngiltere'nin en çok okunan gazetelerinden Financial Times ve Times'ın bugünkü sayfalarında Başbakan Erdoğan'la ilgili olay yaratacak bir yazı var.
Abone olİngiliz Times gazetesi, seçimler sonrası Başbakan Erdoğan'ı dünyaya hakaret dolu sözlerle anlattı.
Erdoğan'ı Mısır'daki darbeci yönetimin adayı Sisi ve Irak'ın diktatör olarak gösterilen devlet başkanı Nuri ElMaliki'ye benzetti.
Erdoğan'a inatçı, firavun, komplocu, darbeci, aciz benzetmeleri yapan gazete, haberin sonunda ise
Erdoğan'ın bir diktatör olarak 'kendi mezarını kazacağı' yorumunda bulundu. Son cümle ise son derece çarpıcıydı:
"Kahrolsun sahte demokratlar!"
İngiliz Financial Times ve Times gazeteleri bugün Erdoğan hakkında iki ayrı yazı yayınladı.
Financial Times'ın editörlerinden David Gardner'ın gazetedeki yazısının başlığı ise "Otoriter Erdoğan çekici olmayan bir örnek oluşturuyor".
David Gardner, Erdoğan'a göre demokraside önemli olan tek şeyin seçimler olduğunu söylüyor.
"Sayın Erdoğan yargı bağımsızlığı gibi hukukun üstünlüğü prensibinin temellerinden birini bir tarafa koydu, devletin Twitter ve YouTube gibi ifade özgürlüğü için önemli siteler üzerindeki kontrolünü artırdı, kinci bir tarvırla, karşısına geçen eski müttefiki yargıçların, polislerin ve casusların kökünü kurutma sözü verdi" demiş Gardner.
Financial Times editörü, Erdoğan'ın inatçı otoriterliğinin Türkiye'yi bölgesi için giderek daha az cazip bir örneğe dönüştüğünü vurguluyor.
Türkiye'nin dışında yakında Irak ve Mısır'da da seçimlerin yapılacağını hatırlatan David Gardner, Erdoğan ile Mısır'da darbecilerin lideri-cumhurbaşkanı adayı Abdülfettah Sisi ile Irak Başbakanı Nuri El Maliki arasında benzerlikler olduğunu savunuyor. Gardner yazısını şöyle noktalamış:
"Tüm bu liderlerin ortak yönü, vatandaşlarına alan bırakma ve kendilerini idare hakkını verme konusunda aciz olmaları. Bunun bir nedeni de şu:
"Vatandaşın bireysel haklarının bulunduğu ancak kurumların güvenliğinden toplumun sorumlu olduğu fikri onlara yabancı. Seçilmiş olabilirler ama demokrasi sultanlar, firavunlar ya da Sayın Maliki örneğinde olduğu gibi komplocu bir hizip lideri ile ilgili birşey değildir."
RUSYA VE İRAN'A MI BAKIYOR?
Times gazetesinden David Aaronovitch'in bugünkü yazısının başlığı ise "Demokrasiye benzeyen ancak kötü kokan ne?"
David Aaronovitch sorusunu şöyle yanıtlamış: "Halkına oy hakkı veren ancak muhaliflere acımasızca davranan ve sorunlarından yabancıları sorumlu tutan bir ülke."
Times yazarının bu noktada örnek verdiği ülkeler, Rusya ve İran. Hatta Aaronovitch'e göre Rusya dünyada 'sahte demokrasiye' en iyi örnek.
Sözü bu noktadan Türkiye'ye getiren Aaronovitch, "Acaba Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bilinçli bir şekilde Rusya ve İran'a bakarak, 'Bravo!' mu diyor?" sorunu yöneltmiş.
Times yazarı, iktidarının ilk yıllarında liberal demokrasi yolunda adımlar atan Erdoğan'ın, en az son iki yıldır bu süreci tersine çevirdiği kanısında. Erdoğan'ın seçim zaferi öncesi Twitter ve YouTube'u 'yasakladığını' hatırlatan Aaronovitch, yazısını şöyle noktalamış:
"Sahte demokratlar, tıpkı Marx'ın yazdığı gibi kendi mezarlarını kazarlar. Kelimenin tam anlamıyla öyledir. Muhazafarlığın ve otoriteye müracaatın kombinasyonunun, modern herhangi bir toplumun başarılı olmasını istediği eğitimli gençler için cezbedici çok az yanı vardır. Gelecekte daha fazla ülkede daha fazla yoğunlaşacak olsa da, gençlerin dış dünya ile bağlantısını kesme çabaları bence başarısız olacaktır. Kahrolsun sahte demokratlar!"