BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

İngiliz basınında euro tartışması

Euro Bölgesi maliye bakanları, bugün yapacakları telekonferansta bölgedeki borç krizini değerlendirmeye hazırlanırken İngiliz basınında Avrupa Birliği'nin özellikle de para birliğinin dağılıp dağılmayacağı tartışmaları geniş yer tutuyor.

Abone ol

Euro Bölgesi maliye bakanları, bugün yapacakları telekonferansta bölgedeki borç krizini değerlendirecek.

Maliye bakanları, on gün önce Brüksel'de yapılan AB liderler zirvesinde borç krizinin çözümüne yönelik alınan kararları ele alacak.

İngiliz basınında Avrupa Birliği'nin özellikle de para birliğinin dağılıp dağılmayacağı tartışmaları geniş yer tutmaya devam ediyor.

Times, Avrupalı maliye bakanlarının bugün yeniden toplanacağına dikkat çekerken, Daily Telegraph oluşturulmasına çalışılan 200 milyar euro'luk yeni IMF fon havuzu için İngiltere'den de yaklaşık 30 milyar euro isteneceğini; iktidar partisi içinde bazı kesimlerin bu fikre şiddetle karşı olduğunu vurguluyor.

Zira bu tutar, İngiltere'nin Almanya'dan sonra en büyük ve Fransa'ya eşit bir katkı yapması demek.

"Başbakan Cameron'un Brüksel'deki vetosundan on gün sonra, euro krizinde çözüm için hiç bir ilerleme olmamış görünüyor" diyor gazete.

Financial Times'ta yazan Wolfgang Münchau'ya göre, son zirvede ortaya çıkan İngiliz-Fransız çekişmesinde son gülen İngilizler olacak.

"İngiltere köşeye sıkışmış değil; egemen bir ülke. Fransa ise ekonomik açıdan egemenlik altı bir bölgede. Bu yüzden Euro bölgesi için ortak euro tahvili ve son çare olacak bir borçlanma mekanizması gerekli.

"Şu koşullarda tercih olanağınız varsa İngiliz olmaktansa Fransız, Alman ya da İtalyan olmak istemesiniz. Fransa ve euro bölgesinin geri kalanı için kredi notunun düşürülmesi mantıklı ve haklı olur."

Times'ta yazan Oxford Üniversitesi öğretim görevlisi David Marquand ise, İngiltere'nin Avrupa ile ilişkilerinde ortaya çıkan görüntünün aslında yaşadığı kimlik krizinin uzantısı olduğu görüşünde.

Asıl meselenin İngiliz kimliğinin tanımlanmasındaki sıkıntılarda yattığını savunan Marquand, İskoçya ve Galler halklarının ise böyle bir sıkıntısı olmadığını kaydediyor.

Ona göre İngilizlerin kimlik krizi çözülmezse, Avrupa siyaseten daha fazla birleşirken, Birleşik Krallık parçalanır, İngiltere Avrupa'nın dışında kalırken İskoçya ve Galler, AB üyesi olabilir.