IŞİD'in Kobani saldırıları İngiliz gazetelerinin manşetlerinde yer alıyor. Gazeteler sınırın Türkiye tarafından çekilmiş fotoğraflarda IŞİD bayraklarının ne kadar yakın olduğunu gösteriyor.
Abone olIŞİD'in Kobani saldırıları İngiliz gazetelerinin manşetlerinde yer alıyor. Gazeteler sınırın Türkiye tarafından çekilmiş fotoğraflarla IŞİD bayraklarının sınıra ne kadar yakın olduğu gösteriliyor.
Independent gazetesi Kobani'deki gelişmelere dair haberini "IŞİD beklenmedik zaferin eşiğinde" manşetiyle aktarıyor.
Haberde Türkiye'nin Kobani'ye destek verme konusunda isteksizliği ve etkisiz hava saldırıları sonucunda IŞİD'in şehri ele geçirmeye yaklaştığı ifade ediliyor.
"Türkiye'nin aklında hâlâ [Suriye Cumhurbaşkanı] Beşar Esad ve Kürt meselesi var" denen haber şöyle devam ediyor:
"PYD lideri Salih Müslim Ankara'da temaslarda bulundu. Türk yetkililerden Kobani'ye yardım etmelerini istedi. Ancak Ankara'da aldığı yanıt yardımın ancak Suriyeli Kürtlerin bağımsızlık emellerinden vazgeçmesi ve Türkiye'nin önerdiği tampon bölge teklifini kabul etmeleri halinde gelebileceği şeklindeydi. Ankara'nın şartlarını reddeden Müslim Kobani'ye geri döndü."
IŞİD'in Kobani'yi ele geçirmesi halinde ABD ve koalisyon müttefiklerinin de büyük bir darbe alacağı belirtilen haberde, "IŞİD Kobani'yi alırsa hava saldırılarına karşın ilerleyişini devam ettirmiş olacak. Bu da ABD'nin mevcut stratejisinin tamamen çöktüğü anlamına gelir" deniyor.
Guardian gazetesi Kobani'ye iki tam sayfa ayırmış. "IŞİD bayrakları Kobani üzerinde belirirken Kürtler savaşa devam edeceklerini söylüyor" başlıklı haberde Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan Kürt güçleriyle yapılan röportajlar yer alıyor.
Guardian'a konuşan Kobani'deki YPG komutanı İsmet Hassan, "IŞİD bina çatılarına, tepelere bayrak dikiyor. Bunu bizim moralimizi bozmak için yapıyorlar. Ama her kes şunu bilsin ki Kobani'den kaçmaktansa burada ölmeyi tercih ederiz" diyor.
Haberde Kobani'deki çatışmaların sınırın Türkiye tarafından artık daha net duyulur hale geldiği de ifade ediliyor ve "Binlerce kişi Kobani'ye destek için sınırda toplandı" deniyor.
Daily Telegraph gazetesinde ise İngiliz parlamentosunun "" iddialarına gösterdiği tepkiler yer alıyor.
Parlamentonun Dışişleri Komisyonu'nun İngiliz hükümetine "Türkiye'den bir açıklama isteyin" diyerek baskı yaptığı ifade edilen haber şöyle devam ediyor:
"Aralarında 2 İngiliz vatandaşı IŞİD militanının da bulunduğu 180 kişi takas sonucu serbest bırakıldı. Birçok milletvekili bu tür gelişmelerin İngiltere içerisindeki terör tehditlerini artırdığını düşünüyor."
Haberde Dışişleri Komisyonu üyesi Andrew Rosindell'in açıklamalarına da yer verilmiş:
"Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye elinde başka İngiliz vatandaşı cihatçı tutup tutmadığını sormalı. Rehineler üzerinden bir takas anlaşması yapmak yanlış bir yaklaşım. Türkiye'nin yaptığı şey sadece IŞİD'i daha da cesaretlendirecek ve benzer kaçırma olaylarının tekrar tekrar yaşanmasına yol açacak."
Times gazetesi ise ABD'nin ilk kez IŞİD hedeflerini Apache helikopterlerle vurduğunu belirtiyor ve bu gelişmeyi "Koalisyon güçlerinin IŞİD'e karşı mücadelesinde önemli bir dönüm noktası" olarak tanımlıyor.
Anti tank füzelerle donanmış alçak irtifada uçan helikopterlerin Irak'ın Felluce kenti yakınlarındaki IŞİD hedeflerine yönelik operasyon düzenlediği belirtilen haberde, bu operasyonun neden önemli olduğu şöyle ifade ediliyor:
"Sınırlı hava bombardımanlarının işe yaramadığı ABD ve koalisyon güçleri tarafından kabul edilmiş oldu. Bu helikopterlerin asli görevi sadece Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği'ni korumaktı. Helikopter operasyonlarıyla ABD'nin Irak'taki askeri faaliyetleri bir kademe daha ileri taşınmış oldu."