İngilizler esir askerleri sorguya aldı. Peki yaklaşık 2 gün süren krizde neler yaşandı. Askerle İranlılara neler anlattı..
Abone ol Savunma Bakanlığı da askerlerin gözaltına alınış sürecinde yaşanan her olayın tek tek ele alınarak, değerlendirileceğini bildirdi.Bakanlık sözcüsü, Basra Körfezi'ndeki koalisyon güçlerinin İran ile yaşanan gerilimden önce olduğu gibi sonra da bölgedeki gemileri durdurup kontrol görevini sürdürdüğünü söyledi.
5 İngiliz askerinin kullandığı iki botun halen İran'ın elinde bulunduğunu ifade eden sözcü, botların geri alınması için girişimlerin sürdüğünü de belirtti.
Savunma Bakanı Liam Fox da ortada yanıtlanması gereken pek çok soru bulunduğunu, 15 askerin nasıl gözaltına alındığının mutlaka aydınlatılması gerektiğini söyledi.
Askerler dün Tahran Havalimanı'ndan kalkan British Airways uçağı ile Londra'nın Heathrow Havalimanı'na
KRİZİN KRONOLOJİSİ
23 Mart:
İran Devrim Muhafızları, 8'i Kraliyet Deniz Kuvvetleri memuru 7'si deniz piyadesi 15 İngiliz askerini gözaltına aldı. İran'ın ''nükleer enerji teknolojisi geliştirme çalışmalarından'' ötürü ABD ve Batı'lı ülkelerle gerginlik içinde bulunduğu bir dönemde yaşanan bu gelişme ''kriz'' niteliğine büründü.
24 Mart:
İngiliz yetkililer, İran'ın Londra'daki büyükelçisiyle bir saatlik görüşme yaptı ve askerlerin derhal serbest bırakılmasını istedi. İran, İngiliz askerlerinin İran'ın karasularına izinsiz girdiklerini itiraf ettiklerini açıkladı.
25 Mart:
İran ve İngiltere dışişleri bakanları telefonda görüştü. 26 Mart: İran, İngiliz askerlerinin sağlıklarının gayet iyi olduğunu bildirdi, nerede bulundukları hakkında ayrıntı vermedi.
27 Mart:
İngiltere Başbakanı Tony Blair, ''askerler bırakılmazsa başka safhaya girileceği'' yönünde açıklama yaptı.
28 Mart:
İngiltere Genelkurmay İkinci Başkanı Koramiral Charles Style, İngiliz azkerlerinin Irak karasularının 1.7 mil içinde yakalandıklarını ileri sürdü. İran'ın Londra Büyükelçiliği ise İngilizlerin İran karasularına girdiklerini öne sürdü.
İran devlet televizyonu, İngiliz kadın askerin İran'ın haklı olduğu yolundaki açıklamasını yayınladı. Kadın asker, ''İran halkının armağanı olarak çocuğuma yaş günü armağanı götüreceğim'' dedi. İran ile tüm resmi bağlantıları donduran İngiltere, askerlerin televizyonda konuşmaları yönünde aldatılmış olabileceklerini belirtti.
29 Mart:
İngiltere İran ile çatışma istemediğini bildirdi, Tahran hükümeti de İngiliz kadın asker Faye Turney'in salıverilmesini geciktirebileceğini açıkladı. BM de ''büyük kaygısını'' dile getiren bir açıklama yaptı. Açıklama, İngiltere tarafından ''hafif'' bulundu. İran, kadın asker Turney'nin ikinci mektubunu yayımladı.
30 Mart:
İran, gözaltındaki bahriyelilerin üçünü televizyona çıkardı. Kadın askerin, ''Biz, ABD ile İngiltere'nin Irak'taki zulmü yüzünden tutuklandık'' sözünü yayınladı. Blair, İran'ın bu tavrını sert bir dille eleştirdi, ''Tahran'ın tutumu, tecrit oluş yolunu açıyor'' dedi. AB, askerlerin ''derhal serbest bırakılması'' talebini içeren bir açıklama yaptı.
2 Nisan:
İran'dan, ''Mesele diplomasi yoluyla çözülür. Tutukluların yargılanmasına gerek yok'' açıklaması geldi.
4 Nisan:
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ''hediye olarak'' İngiliz askerlerinin serbest bırakılacağını açıkladı, ancak "İngiltere'nin yaptığı hatayı kabullenemeyecek kadar cesaretten yoksun olduğunu" da belirtti.
5 Nisan:
İran'ın iki haftalık bir krizden sonra "jest" için serbest bıraktığını açıkladığı 15 İngiliz asker, Londra'ya ulaştı. Askerler İngiliz istihbaratı tarafından sorgulanacak.