BIST 9.685
DOLAR 34,18
EURO 38,23
ALTIN 2.899,24

İngiliz arşivlerinden çarpıcı 12 Eylül kareleri

İngiliz arşivlerinden çarpıcı 12 Eylül kareleri

Mussolini görünümlü süleyman demirel“mussolini görünümlü. görüşleri hiçbir çekingenliğe yer vermeyecek şekilde ortanın sağında. batı yanlısı ve çok çalışkan. esnek ve iyi bir hatip, ancak konuşmaları dolambaçlı ve laf kalabalığından ibaret. bu konuşmalar bazen fazla zekâ da içermiyor. ancak...

İngiliz arşivlerinden çarpıcı 12 Eylül kareleri

Mussolini görünümlü SÜLEYMAN DEMİREL

“Mussolini görünümlü. Görüşleri hiçbir çekingenliğe yer vermeyecek şekilde ortanın sağında. Batı yanlısı ve çok çalışkan. Esnek ve iyi bir hatip, ancak konuşmaları dolambaçlı ve laf kalabalığından ibaret. Bu konuşmalar bazen fazla zekâ da içermiyor. Ancak kitlelerle yakınlık kurma konusunda bütün diğer liderlerden çok daha iyi.”

İngiliz arşivlerinden çarpıcı 12 Eylül kareleri

‘Org. Sancar’ın eşi Erbakan’a çantasıyla vurdu’
Belgelerde yer alan en ilginç dedikodu Orgeneral Semih Sancar’ın eşiyle ilgili. Raporu yazan diplomatın asıl amacı Sancar’ı tanıtmak. Ancak ondan sadece “Çok protokole bağlı, her şeyin kitabına uygun yapılmasından yana. Askerin siyasete karışmasına karşıtlığını açıkça ortaya koyuyor. Kişilik olarak zaman zaman neşeli ve rahat, bazen de soğuk ve aksi. Demirel ve Adalet Partisine eğilimli” diye söz ediyor. Değerlendirmenin asıl vurucu noktası bu kısa tanıtımdan sonra geliyor.
Diplomat, evli olan Sancar’ın eşinin de emekli bir generalin kızı olduğunu, iyi eğitimli ve güçlü bir kişilik olarak, sosyal çevrelerde eşiyle birlikte yer aldığını belirtiyor. Diplomat şöyle devam ediyor: “Genellikle geri planda kalmayı tercih eden Bayan Sancar’ın bir keresinde kendisinden ve temsil ettiği görüşlerden hoşlanmadığını göstermek için Erbakan’a çantasıyla vurduğu biliniyor.”Kraliçe Elizabeth, Menderes’i kurtarmak için mektup yazmış.
“Dış görünümü iri-yarı ve renkli. Demirel’le kurduğu koalisyonda kendi metotlarını uygulamak konusundaki ısrarı ve diğer koalisyon üyelerine ödün vermeyi reddetmesi, hükümetin birliğinin bozulması ve daha sonra seçim kaybetmesinde rol oynayan en önemli faktörlerden biriydi... İslami siyaset platformunda oturuyor. Milliyetçi duygulara hitap ediyor. Küçük esnaf ve sanatkârın büyük iş gruplarına karşı korumacılığı üzerine söylem geliştirdi, ancak hesaplı çıkarcılığı ve dürüstlükten uzak tavrı, onun yaygın biçimde hafife alınmasına yol açıyor.”






İngiliz arşivlerinden çarpıcı 12 Eylül kareleri

DOST TAVIRLI KİŞİLİK Deniz Baykal
“Genç ve oldukça konuşkan. Yetenekli bir siyasetçi ve sağlam bir müzakereci imajına rağmen Enerji Bakanı olarak görev yaptığı dönem başarılı değildi, Ecevit’in eski danışmanlarından olan Baykal, CHP içinde hizip liderlerinden biri. Dışa dönük görünümlü ve dost tavırlı bir kişilik.1975’te Wilton Park toplantısına katıldı.”



İngiliz arşivlerinden çarpıcı 12 Eylül kareleri

Ilımlı bir politikacı HİKMET ÇETİN
“Ecevit hükümetinin baş ekonomik mimarlarından biri. Bu hükümette ve partide geniş bir etki ve güç alanına sahip. Kişisel olarak ılımlı bir politikacı.”