İngiltere'de hükümet, Libya'daki vatandaşlarını tahliye etmekte geç kaldığı için eleştiriliyor. Muhalefet ve Libya'daki işçiler atılan adımların hızından şikayetçi.
Abone olİngiltere Başbakanı David Cameron, Libya'daki İngiltere vatandaşlarının tahliyesi için seferber olduklarını söyledi ancak hükümetin çabaları muhalefet ve Libya'da tahliye edilmeyi bekleyen işçiler tarafından eleştiriliyor.
Cameron yaptığı açıklamada Libya'daki durumun "çok tehlikeli" olduğunu ve İngiltere'nin ülkede mahsur kalan vatandaşlarına yardım etmek için "elinden gelen her şeyi" yaptığını söyledi.
Ancak muhalefetteki İşçi Partisi hükümeti "yavaş hareket etmek"le suçluyor.
Gölge Dışişleri Bakanı Douglas Alexander, "Dışişleri Bakanı William Hague neden hükümetin harekete geçmekte yavaş davrandığını ve vatandaşlarını tahliye eden bir sürü ülkenin gerisinde kaldığını açıklamalı" dedi.
Şimdiye kadar Libya'dan vatandaşlarını tahliye eden ülkeler arasında Avusturya, Portekiz ve Türkiye de var.
'Hükümetten cevap alamıyoruz'
Hükümeti yavaş davranmakla eleştiren bir diğer grup ise Trablus'a iki saat uzaklıktaki çölde mahsur kalan İngiliz petrol işçileri.
BBC'ye konuşan James Coyle, "Hayatımız için her gün endişe ediyoruz" dedi.
Coyle, işçilerin İngiliz yetkililerle temasa geçip, ülkedeki durumla ilgili uyarıda bulunduğunu ancak bir sonuç alamadıklarını da ekledi.
Coyle, "Günlerdir İngiliz hükümetine buraya gelme çağrısı yapıyoruz fakat bizi görmezden geliyorlar. E-maillerimize cevap vermiyorlar ve Trablus'la telefon hatları kesildi. Özetle, korunmasız bırakıldık" dedi.
Coyle, 300 işçinin bulunduğu kampta yalnızca bir günlük yiyecek stoğu kaldığını, tüm araçlara zarar verildiği için kaçamadıklarını da ekledi.
Libya'da yaşayan 3,500 İngiltere vatandaşının çoğunun ülkeden ayrıldığı düşünülüyor ancak çıkış yapmakta zorlananların ve Trablus havaalanında mahsur kalanların da olduğu biliniyor.
İngiltere dışişleri bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, tahliye için gönderilen özel uçağın Çarşamba ya da Perşembe günü Trablus'a varmasının beklendiği söylendi.